Secţia situaţii excepţionale Ştefan Vodă atenţionează cetățenii raionului despre pericolul poleiului şi vine cu recomandări privind evitarea riscurilor de traumatism.
Ce este poleiul, cunosc bine toţi cetăţenii. Nouă datorită climei moderat continentale a Europei ne sunt cunoscute ploile în timpul rece ale anului când picăturile de ploaie la o temperatură joasă se transformă în pojghiţă de gheaţă pe orişice suprafaţă – pe trotuar, drum, pe firele de comunicaţie, pe streşinile caselor ş.a. Aproape de polei şi rudă cu ea este gheţuşul – apa, îngheţată după ger.
Felurile de formare a pojghiţei de gheaţă sunt diferite, dar să le cunoşti pe toate nu este necesar. Principalul ţineţi minte: pe suprafaţa lunecoasă de gheaţă se poate luneca şi mai departe, cum se spune într-un film, „…am căzut, am pierdut cunoştinţa, m-am trezit – gips…”. Acţiuni nefaste le produce poleiul asupra tehnicii mai ales asta influenţează asupra lucrului aeroportului şi automagistralelor, deoarece se intensifică pericolul de producere a accidentelor.
Pe timp de polei pe om îl „pasc” două pericole – sau singur vei cădea, sau pe tine vor cădea. De aceia nu vă bazaţi pe lucrul serviciului de amenajarea drumurilor şi trotuarelor, dar mai bine uitaţi-vă pe sub picioare, străduiţi-vă să ocoliţi locurile primejdioase, de dorit nu pe partea carosabilă. Dar dacă totuşi nu e posibil să ocoleşti băltoaca îngheţată, atunci deplasaţi-vă pe astfel de terenuri, emițând mişcarea de deplasare cu schiurile – cu mişcări de alunecare mici.
Trebuie să vă mişcaţi cu picioarele puţin îndoite – aceasta vă va da mai multă siguranţă. Pe astfel de drumuri fiţi foarte prudenţi. Nu vă grăbiţi, cu atât mai mult nu alergaţi. Străduiţi-vă să ocoliţi pantele. Nu duceţi în mâini lucruri fragile sau grele.
Totuşi să evitaţi căderile nu tot timpul este posibil. Ce fel de traume primesc oamenii în timpul căderilor? Fracturarea oaselor membrelor, traume craniene (comoţii, contuzia), fracturi a bazinului. Nu vă străduiţi să salvaţi lucrurile pe care le duceţi în mâini. Căzând nu vă grăbiţi să vă ridicaţi, de la început examinaţi-vă, dacă nu aveţi traume, rugaţi trecătorii să vă ajute. Dacă aţi fost traumat imediat adresaţi-vă în punctul traumatologic la locul de trai, unde vi se va acorda ajutorul necesar.
Vă sfătuim să nu vă uitaţi doar sub picioare, ci din când în când să vă uitaţi şi în sus. Căci din cauza căderii ţurţurilor de gheaţă de pe streşinile caselor în fiecare an suferă o mulţime de persoane.
Andrei POPOVICI, specialist al Serviciului protecţie civilă al Secţiei situaţii excepţionale Ştefan Vodă, locotenent-major al s/intern