La 23 septembrie curent, raionul Ștefan Vodă a găzduit un grandios festival sportiv la lupte libere, greco-romane și de judo. Festivalul ajuns la cea de-a VII-a ediție este organizat în fiecare an în memoria reputatului sportiv și Antrenor Emerit al Republicii Moldova Efim Batâr care a contribuit cu pricepere, dăruire și pasiune la formarea numeroaselor generații de tineri luptători. Una din cele mai importante competiții de profil din raion se desfășoară sub egida președintelui raionului și este susținută și finanțată de Consiliul raional.
Importanța evenimentului a fost marcată și de prezența dlui Nicolae Molozea, președintele raionului și președintele federației raionale de lupte, maestru în sport, vicepreședinților raionului dlor Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco, consilierilor raionali, cetățenilor de onoare a raionului și a orașului, șefilor direcțiilor din subordinea Consiliului raional, membrilor familiei a lui Efim Batîr și numeroșilor spectatori, amatori de lupte.
Pe lângă echipa sportivă din raionul Ștefan Vodă prezentată de către luptătorii din satele Crocmaz, Tudora, Talmaza și centrul raional, la festivalul sportiv au participat 28 de echipe din diferite raioane ale republicii – Ialoveni, Hâncești, Bender, Tiraspol, Căușeni, Florești, Anenii Noi, Leova, Sângerei, Strășeni, Cimișlia, Orhei, în total 290 de sportivi.
Deschiderea solemnă a avut loc în casa de cultură orășenească. Tradițional, a fost onorat drapelul de stat. Prezentatoarea evenimentului, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a menționat că festivalul sportiv urmărește să scoată din anonimat viitoarele talente ale genurilor de sport la lupte libere, greco-romane și de judo, având ca simbol și patron al acestui eveniment sportiv pe Efim Batâr. În memoria regretatului băștinaș care a fost un adevărat reper în sportul raional și chiar național, „părintele” luptelor de judo de pe aceste meleaguri a fost anunțat un minut de reculegere.
Despre acel care a fost omul și sportivul Efim Batâr, au vorbit dl Nicolae Molozea și dl Nicolae Gîștemulte, foștii discipoli ai antrenorului, ambii maeștri în sport, dl Zaharia Cecal, Antrenorul Emerit a RM din or. Bender.
Arbitrul principal al competițiilor, dl Grigore Vorfolomei, a informat participanții despre modul de desfășurare a luptelor. Astfel, din cauza timpului nefavorabil, luptele au avut loc în trei localuri, iar finala s-a desfășurat în casa de cultură.
Pe parcursul întregii zile sportivii, indiferent de vârstă, categorie de greutate, gen sportiv, au luptat cu ardoare, cu dorința de a învinge adversarul, de a demonstra măiestria personală. A fost un spectacol sportiv deosebit în care talentul, ambiția, tehnica, dăruirea au încântat publicul prezent. Turneul din anul curent s-a ridicat la un înalt nivel, atât prin valoarea sportivilor participanți, cât și prin numărul acestora. Pentru o zi Ștefan Vodă a devenit capitala luptelor.
La finele festivalului sportiv toți învingătorii au fost decernați cu diplome, medalii și maiouri personalizate.
La lupte libere cei mai buni din 11 echipe au fost luptătorii din Talmaza cu 8 locuri premiante (3-I, 1-II, 4-III) și cei din Crocmaz cu 7 locuri premiante (2-I, 2-II, 3-III). Echipa din Hâncești care s-a plasat pe locul III a luat doar trei medalii – de aur, argint și bronz. Astfel, sportivii noștri au demonstrat că la lupte libere sunt net superiori comparativ cu luptătorii din alte raioane.
Sunt și mai impresionante rezultatele sportivilor din raion la luptele greco-romane: locul I – 6, II – 7, III – 3.
Cu 10 locuri premiante s-a îmbogățit activul judocanilor din Ștefan Vodă: locul I – 4, II- 2, III – 4.
Bravo luptătorilor din raionul nostru și antrenorilor Vladimir Culacli (lupte greco-romane), Efim Vremere (lupte libere) și Veaceslav Gâștemulte (judo).
Organizatorii turneului – direcția generală educație, școala sportivă raională, direcția cultură, tineret, sport și turism, Consiliul raional – și participanții au rămas mulțumiți de felul în care a decurs competiția. Această zi a înscris o pagină în istoria sportului raional, frumoasă și bogată în realizări.
Valentina GORNOSTALI, IP „PRIER”