Anul 2016 este un an aniversar se împlinesc 25 de ani de la proclamarea independenței față de imperiul sovietic. Libertatea părea atât de promițătoare de la legendarul pod de flori peste Prut că nimeni atunci nici nu s-ar fi gândit că și după un sfert de secol idealurile conștiinței apartenenței la același trunchi românesc și a identității lingvistice a locuitorilor spațiului carpatic în afara actualelor granițe ale României sunt la fel de actuale. Din 1990 încoace ne vedem, ne recunoaștem cu frații de peste Prut, față de care istoria ne-a ținut mai bine de o jumătate de secol într-o cumplită izolare. Mai mulți ani la rând Asociația pentru Literatură și Cultură Românească ASTRA „M. Kogălniceanu” Iași organizează itinerare culturale în spațiile locuite de români, urmărind câteva repere principale: cunoașterea și cultivarea limbii române, cunoașterea istoriei poporului român, a valorilor culturii naționale, cunoașterea tezaurului folcloric, descoperirea geografiei și a frumuseților Patriei Românești.
Anul acesta itinerarul folcloric „Se-ntâlnește dor cu dor” a avut loc în localitățile Bardar (raionul Ialoveni), Hârtopul Mare (Criuleni), Sălcuța, Tănătari (Căușeni) și a ajuns la Feștelița, Ștefan Vodă (7-8 mai). În scena casei de cultură a satului Feștelița au urcat mai multe colective artistice de folclor, care încă o dată ne-au convins: pe ambele maluri ale Prutului se vorbește aceiași limbă, se cântă aceiași doină și se învârte aceiași horă sub același dor și suspin românesc. Într-un spectacol extraordinar „s-au întâlnit dorul Basarabiei cu dorul Bucovinei și al României”.
Conform programului, festivalul a început cu parada portului popular pe artera principală a satului (de la primărie spre cimitirul ostașilor români), urmată de depuneri de flori la mormintele ostașilor români și cântarea în comun a troparului învierii „Hristos a înviat!”. Apoi a urmat întâlnirea ospitalieră a delegațiilor cu pâine și sare de către primarul de Feștelița dl N. Tudoreanu.
Au deschis festivalul cei care au contribuit la organizarea și desfășurarea acestui eveniment și anume: președintele raionului Ștefan Vodă, dl Nicolae Molozea, alături de dna Areta Moșu, președintele Despărțământului ASTRA „M. Kogălniceanu” Iași și primarul de Feștelița, dl Nicolae Tudoreanu, președinte al Despărțământului ASTRA „V. Moga”, care au creat un parteneriat constructiv și au demonstrat importanța susținerii APL la organizarea unor astfel de evenimente.
Spectacolul susținut de către cele 16 colective artistice, dintre care 2 colective venite din România (ansamblul folcloric și fanfara „,Hudeșteanca” din localitatea Hudești, județul Botoșani; ansamblul folcloric „Oltețul” din com. Morunglav, jud. Olt), 6 ansambluri din raioanele Moldovei,(fanfara „Dumbrava” și ansamblul de dans „Ciuleandra” din Florești, ansamblul „Glia” din Cantemir; „Mărgăritare” din Corjova, Criuleni; fanfara „Vadul lui Isac” din Cahul; Universitatea „B.P. Hașdeu”, Cahul;) cât și 8 colective artistice de la noi din raion (ansamblul folcloric „Datina” din Tudora; „Păstrați horele și cântul” din Palanca, Ermoclia; fanfara „Slobozia Hanesei”, Slobozia; ansamblul de fluierari „Fluieraș”, Marianca de Jos; ansamblul de dans „Tinerețea” Ștefan Vodă; ansamblul de muzică și dans „Vatra satului”, Feștelița) a răscolit inimile și a creat emoții adânci de adevărată sărbătoare cu nuanțe patriotice și naționale.
Cu părere de rău, nu au ajuns la Feștelița „Călușarii” din județul Alba și ansamblul „Dor Bucovinean” de la școala de arte și civilizație românească din Cernăuți.
Artiștii din scenă au ținut spectatorii în priză până seara. „A fost ceva extraordinar, spunea majoritatea celor prezenți, nici nu am simțit când a trecut această zi minunată”.
Toți participanții s-au ales cu diploma Consiliului raional, Trofeul Festivalului, cât și cadou de preț din partea Consiliului raional Ștefan Vodă.
Trofeul de ,aur” al festivalului a plecat în județul Olt, formația „Oltețul” fiind cea mai valoroasă, prezentând un program artistic de neuitat – dansuri oltenești și soliști vocaliști de excepție. Trofeul de „argint” a plecat la Hudești, Botoșani, pentru minunata fanfară, cât și hora moldovenească de dincolo de Prut. „Bronzul” a plecat la Cahul împreună cu fanfara „Vadul lui Isac”, care la fel a fost extraordinară. Nu au cedat în performanță nici colectivele noastre, avem cu ce ne mândri, foarte curând dansatorii de la Feștelița vor pleca la Festivalul-concurs Regional „La o margine de Prut”, Leova, fanfara „Ciocârlia” din Ștefan Vodă va pleca la Festivalul-concurs național „Fanfara argintie” din or. Soroca. Sperăm să avem turnee cu artiști de la noi și peste hotare.
Dacă s-ar fi oferit locuri și pentru organizare, desigur, Premiul Mare l-ar fi pe dreptate câștigat de primarul de Feștelița, dl Nicolae Tudoreanu, care și-a ajustat toată infrastructura satului la nivelul cel mai înalt de a găzdui un eveniment de talie internațională.
La fel, aș vrea să aduc mulțumiri tuturor artiștilor, participanților în festival, cât și primarilor localităților raionului care au contribuit la deplasarea acestora. Merită multe note de „10” colectivul casei de cultură și a bibliotecii Feștelița, care la fel și-au adus aportul la buna organizare a evenimentului.
Doar una vreau să mai spun: în raionul Ștefan Vodă activitatea culturală se îmbunătățește, ba chiar tinde spre performanțe europene.
Maria Romanciuc, specialist principal DCTST Ștefan Vodă.
P.S. Festivalul în imagini îl găsiți în categoria „Galerie foto”