Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Festivalul Internațional de Muzică ,, Mărțișor-2021”

                  01 –  10 martie 2021.

,, Mărțișorul” este asociat cu sosirea primăverii și începutul renașterii naturii după iarnă. În legătură cu schimbările în natura, în popor au apărut tradiții frumoase cu un conținut simbolic și însemnătate profundă, inclusiv tradiția de a oferi rudelor și prietenilor în prima zi de primăvară mărțișoare. Această mică decorație, care este asociată cu luna martie, exprimă bucurie, dragoste, renaștere.

Sărbătoarea Mărțișorului a ajuns la a 55-a aniversare. 55 de ani de dăruire, pasiune, muncă a numeroaselor generații de tineri, care au dus faima folclorului moldovenesc pe toate meridianele lumii.

Festivalul organizat de Direcția cultură, tineret, sport și turism, se va desfășura în întregul raion Ștefan Vodă (în oraș, sate, comune), în perioada 1-10 martie 2021. Scopul festivalului este susținerea tradițiilor naționale care ne-au fost transmise din generație în generație, crearea bunei dispoziții locuitorilor raionului și oaspeților din regiune, demonstrarea muncii creative a angajaților din sfera culturii din raion, activizarea muncii colectivelor noastre artistice.

Deschiderea festivalului și tonul sărbătorii va fi dat de ansamblurile populare din raionul Ștefan Vodă. Concomitent, în fiecare localitate, artiștii amatori vor ieși în fața oamenilor în format on-line (în scopul respectării măsurilor de prevenire a infecției COVID-19), pentru a reaminti localnicilor despre sărbătoarea Mărțișorului. Cu acest prilej se vor interpreta cîntece populare, se vor înscena spectacole tematice, se va felicita publicul cu prima zi de primăvară și vor dărui mărțișoare virtuale, creând într-o obișnuită zi de lucru buna dispoziție.

Locuitorii și oaspeții raionului se invitată să participe la divertismentul cultural preconizat.

                                           Victoria Arutiunean, specialist principal DCTST 

Programul Festivalului