Noutăți

Festivalul-concurs „Pe urmele Primadonei Maria Bieșu”, ediția III

Festivalul-concurs „Pe urmele Primadonei Maria Bieșu” ajuns la ediția a treia s-a desfășurat, la 11 mai curent, în incinta școlii de arte „Maria Bieșu”. Direcția cultură, tineret, sport și turism, școala de arte „Maria Bieșu”, Consiliul raional Ștefan Vodă au depus eforturi susținute pentru a organiza acest eveniment cultural de anvergură la cel mai înalt nivel. Astfel, în calitate de oaspeți de onoare și totodată de jurați au fost dna Svetlana Bivol, director Filarmonicii Naționale de Stat, președintele Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, dna Tamara Mogâldea, specialist principal Uniunii Muzicienilor RM, dl Vladimir Dragoș, Artist al Poporului, laureat al Premiului de Stat, dna Tamara Mahaev, maestru în arte, maestru de concert, colega și prietena Mariei Bieșu, dna Diana Dicusarî, director general al Centrului Național de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, dna Ina Bobeico, directorul Festivalului „Mărul de Aur”, membru Uniunii Interpreților din România, dna Marina Podlesnaia, muzeograf la Casa-Muzeu Pușkin, membru familiei Mariei Bieșu. Consiliul raional au reprezentat dl Nicolae Molozea, președintele raionului, și dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului.

În primul compartiment, conform Regulamentului de organizare și desfășurare a festivalului, au concurat 7 interpreți cu vârsta de la 8 până la 16 ani, elevii școlilor de arte din or. Ștefan Vodă și s. Olănești, în al doilea – concurenții cu vârsta între 17 și 35 de ani.

Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a salutat din numele Consiliului raional concurenții, părinții lor și pedagogii și oaspeții înalți care au răspuns invitației de a participa la festival. „Suntem mândri, a subliniat președintele raionului, că legendara soprană Maria Bieșu, primadona Operei Naționale, cunoscută în toată lumea este pământeanca noastră. Am făcut și vom face totul pentru a-i păstra memoria vie, în primul rând, prin susținerea școlii de arte ce-i poartă numele, prin susținerea și promovarea copiilor talentați care au pornit pe urmele Primadonei”. Sală plină de amatori ai artei vocale și susținători ai tinerilor interpreți a trăit cele mai frumoase și puternice emoții, savurând fiecare evoluare în scenă.

Când jurații au plecat să facă totalurile, elevii școlii de arte „Maria Bieșu” au prezentat un mini-concert cucerind publicul prin măiestria interpretativă.

O surpriză mare pentru amatorii muzicii clasice a făcut Vladimir Dragoș, interpretând arii din diferite opere și cântece populare.

Emoțiile concurenților au atins cota maxima când jurații au ieșit pe scenă să-și spună verdictul. Astfel, au fost menționați pentru participare cu cadouri de preț din partea Consiliului raional și Uniunii Muzicienilor Violina Prutean din Ștefan Vodă, David Macașin din Olănești, Cătălina Ischenderov din Tudora. Locul III au ocupat Felicia Bulai și Ana-Valeria Dumitrașcu din Ștefan Vodă, locul II – Livi-Lia Onici din Tudora. Elena Deliu din Olănești pentru prestația vocală impecabilă s-a învrednicit de locul I.

În categoria de vârstă 17-35 ani locul întâi n-a fost acordat. Astfel, Elena Colun a fost menționată pentru participare, pe locul III s-a plasat Irina Chetrari, ambele din Ștefan Vodă, pe locul II – Tatiana Chiriliuc din Chișinău, nepoata Mariei Bieșu, iar Premiul Mare l-a cucerit Cristina Bleandură, fosta elevă a școlii de arte „Maria Bieșu”.

P.S. Fotografiile de la festivalul-concurs sunt plasate în rubrica „Galerie foto”