Noutăți

Festivalul-concurs „Gerar”

Recent, direcția generală educație a desfășurat, în sala de festivități a gimnaziului „D. Cantemir”, festivalul-concurs al sărbătorilor și tradițiilor de iarnă cu genericul „Gerar”. (Unele secvențe-foto de la festival găsiți în rubrica „Galerie foto”.)

Demult în acești pereți nu s-a simțit atâta forfotă de sărbătoare: peste tot mișuna o sumedenie de elevi mascați sau îmbrăcați în haine naționale, în sala arhiplină s-au adunat cei mai fideli susținători ai artiștilor amatori din diferite localități – părinții și buneii, colegii, pedagogii.

Prestațiile elevilor bucurau ochii, auzul și sufletul: tradițiile strămoșilor, folclorul autentic sunt păstrate cu sfințenie de tânăra generație. Evident, elevii sunt ghidați de profesori, directori pe educație, muzeografi, conducători artistici și alți maturi care țin la neam și țară. Au fost și unele încercări, nu fără succes, de a introduce unele elemente a folclorului contemporan în obiceiurile străvechi.

Jurații au avut o misiune grea de a selecta pe cei mai bun din acei buni, însă orice concurs are regulamentul său dar și învingători. Astfel, vă aducem la cunoștință ordinul DGE cu privire la decernarea cu diplome și cadouri de preț a participanților festivalului-concurs „Gerar”.

ORDIN:

1.Se menționează: pentru locul I – colectivele folclorice din IP LT „Ștefan Vodă” or. Ștefan Vodă, IP gimnaziul „Vasile Moga” s. Feștelița, IP gimnaziul din s. Căplani.

1.1 Pentru locul II – colectivele folclorice de la Centrul de Creație Ștefan Vodă, IP gimnaziul „Mihai Sîrghi” s. Cioburciu, gimnaziul s. Marianca de Jos.

1.2.Pentru locul III – colectivele folclorice din școala primară „Grigore Vieru” or. Ștefan Vodă, IP gimnaziul „Mihai Eminescu” s. Antonești, gimnaziul „Grigore Vieru” com. Purcari.

2.Se menționează cu Diploma DGE Ștefan Vodă și cadou (dulciuri) fiecare colectiv folcloric:

2.1.Pentru folosirea materialului autohton – colectivul folcloric din IP LT „Ștefan Vodă” or. Ștefan Vodă.

2.2.Pentru arta interpretativă bună – colectivul folcloric din IP gimnaziul „Ion Creangă” s. Copceac.

2.3.Pentru folosirea costumului național – colectivul folcloric din IP gimnaziul „Anatol Sîrghi” s. Talmaza.

2.4.Pentru folosirea atributelor, măștilor – colectivul folcloric din IP gimnaziul „Mihai Viteazul” s. Carahasani.

2.5.Pentru varietatea repertoriului – colectivul folcloric din IP gimnaziul com. Răscăieți.

2.6.Pentru participare la Festivalul–concurs al sărbătorilor și tradițiilor de iarnă – colectivele folclorice din gimnaziul rus. „Dm. Cantemir” or. Ștefan Vodă, IP gimnaziul s. Popeasca, gimnaziul s. Viișoara, gimnaziul s. Brezoaia, IP gimnaziul „Ion Creangă” s. Ermoclia, gimnaziul s. Ștefănești, IP gimnaziul „Ștefan Ciobanu” s. Talmaza, IP LT „B.P.Hașdeu” s. Olănești, gimnaziul s. Răscăieții Noi, gimnaziul „Alexandru cel Bun” s. Slobozia.

3.De adus mulțumiri administrației gimnaziului rus. „Dm. Cantemir” or. Ștefan Vodă pentru crearea condițiilor de desfășurare a Festivalului-concurs.