Noutăți

Festivalul-concurs „Cine are dor de plai”, etapa I

Festivalul-concurs raional de cântec și poezie patriotică „Cine are dor de plai”, etapa I, care s-a desfășurat la 27 august în casa de cultură din centrul raional, a fost organizat de către direcția cultură, tineret, sport și turism sub egida Consiliului raional Ștefan Vodă.

Conform Regulamentului, artiștii amatori din raion cu vârsta de la 14 la 35 de ani au interpretat cântece din repertoriu Mariei Drăgan, Sofiei Rotaru, Dariei Radu – toate acestea personalități notorii ai culturii naționale au fost consemnați cu prilejul celor 70 de ani de la naștere, iar Eugen Doga – celor 80 de ani.

Prezentatoarea, Maria Romanciuc, specialist principal al DCTST, a menționat că pe lângă promovarea valorilor naționale, celebrarea spațiului original, graiului, iubirii de țară și neam, concursul are încă un obiectiv important – scoaterea din anonimat a talentelor tinere locale. Acest festival-concurs încă odată a confirmat că raionul Ștefan Vodă este cu adevărat bogat în talente promițătoare și, să sperăm, cu un viitor strălucit.

16 concurenți din 11 localități ai raionului au evoluat pe scenă, fiecare a cântat cu mult suflet și măiestrie, spectatorii, din păcate, nu atâți de numeroși, le-au mulțumit cu aplauze și sincere „bravo”.

Pe lângă plăcere estetică – practic toți concurenții au reușit să îmbine vocea minunată cu o vestimentație frumoasă și o ținută scenică plăcută – jurații în frunte cu președintele, dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, au avut multă bătaie de cap deoarece n-a fost atât de ușor a desemna câștigătorii concursului.

Președintele raionului, dl Nicolae Molozea, a mulțumit tuturor artiștilor amatori pentru acea bucurie și sentimentul de mândrie care a simțit dumnealui și, fără doar și poate, fiecare spectator deoarece a avut loc o prestație artistică de zile mari. Dl Molozea care în calitatea sa de agent economic totdeauna a fost receptiv la necesitățile financiare ale artiștilor, dar și a sportivilor din raion acum, în funcția de președinte de raion, a susținut, moral și financiar, și va susține oamenii talentați care merită să fie promovați în plan național și internațional.

Dl Vasile Gherman a adus mulțumiri concurenților și angajaților din sfera culturii care activează în condiții anevoioase și, în pofida acestui fapt, de fiecare dată uimesc publicul cu evoluări încântătoare. În context, dl Gherman a mulțumit și angajaților DCTST, dnei Valentina Uța, șef al direcției, și dnei Maria Romanciuc pentru munca organizatorică, metodică și artistică.

În nominalizarea „Muzică ușoară” locul III a ocupat Doina Botezatu din Copceac, Oxana Spadaniuc din Antonești, Dinu Ciobanu din Carahasani, Alexandra Ganenco din Crocmaz; locul II: Olga Crivorucenco și Felicia Bulai din Ștefan Vodă; locul I: Maria Bulai din Ștefan Vodă.

În nominalizarea „Muzică populară”: locul III – Emma Adespea din Antonești și Mihaela Nițelea din Ștefan Vodă; locul II – Evelina Tudorica din Slobozia și Danu Brăguță din Carahasani; locul I – Ana Sardari din s. Volintiri.

Pentru participare activă au fost menționați Jasmina Șavga din Cioburiu, Elena Deliu din Olănești, Diana Furașeva din Viișoara și Natalia Tulei din Răscăieți.

Pentru informare: la 31 august va avea loc etapa a II a festivalului-concurs, vor concura declamatorii.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”