Noutăți

Femeia de azi în operele Augustinei Șiman

Recent, la liceul teoretic „Ștefan Vodă” a avut loc activitatea literară – prezentarea romanelor „Cămașa lui” și „Despre ea!” de Augustina Șiman.

Pentru informare: Augustina Șiman și-a făcut debutul în literatură la vârsta de 19 ani cu „Încercări de a trăi sau Prin prisma ochilor albaștri”. Opera este scrisă sub forma unui monolog confesiv sincer și a fost lăudată pentru caracterul inovativ rezultat de îmbinarea noii și vechii școli literare. Până în prezent a scris patru cărți și două videoclipuri literare: „Parfumul” și „Șapte”. A cunoscut cel mai mare succes cu „Cămașa lui” devenită bestseller  în 2015.

Romanele de dragoste a tinerii autoare care a ajuns la vârsta de 24 de ani fiind aproape de trăirile adolescenților au făcut furori în rândul liceenilor care s-au implicat foarte activ în desfășurarea activității literare. Activitatea a început cu un recital de poezii dedicate Femeii. Trei declamatori din clasa 10B – Iosif Cazacenco, Samuel Buza și Andrian Spatari  – și patru  din clasa 12A – Vadim Bolteanco, Sergiu Țurcan, Mihail Rezan, Iulian Ceban – au frapat prezența prin artistismul lor și expresivitatea vocilor. O notă aparte, cea vocală, a adus-o Tina Verebcean, interpreta cunoscută și adorată de mulți iubitori de muzică din raionul nostru și nu numai.

Compartimentul doi al activității a fost deschis de către dna Maria Creciun, profesoara de literatura română. Dumneaei a vorbit despre fenomenul literaturii contemporane, Augustina Șiman, informând cu regret că autoarea nu va fi prezentă din motive obiective. Dna Creciun cu un sentiment vizibil de mândrie a chemat pe cei prezenți în sală să asculte în continuare comunicările liceenilor, să savureze frumoasa limba română, să aprecieze aspectele romanelor abordate de liceeni cu sinceritate, demnitate și mult сuraj.

Au venit în fața publicului cu viziunea proprie, cu gândurile apărute în urma lecturii romanelor, cu asocieri și trimiteri la operele altor autori români și din literatura universală 16 liceeni: clasa 10 B – Tatiana Balan, Daniil Vornicescu, Pavel Ștefan, Alina Șchiopu, Mariana Uncu; clasa 11 A – Maria Plămădeală; clasa 11 B Vanesa Malcic, Alina Șchiopu, Jana Tabuncic; clasa 12 A – Daniela Revenco, Vlada Guțu, Maria Talmazan, Felicia Grosu, Adrian Gurdiș, clasa 12 B – Victoria Baluța, Agnesa Dicusar. Toate discursurile au fost interesante și originale, unice, deoarece aspectele abordate practic nu se repetau. Eu personal am avut impresia că toate comunicările ca puzzle-urile s-au asamblat într-un tablou. Îmi vine în cap și comparația cu diamantul care fascinează vederea prin strălucirea mulțimii de fațete. Cred că activitatea în cauză a fost foarte bine gândită, plămădită cu multă iscusință și dirijată de organizatori – doamnele Maria Creciun și Natalia Ștefan, profesoare de literatura română, Aliona Drugaliov, bibliotecar.

Este foarte important că tinerii și-au tras concluzii necesare pentru viața lor. Unul dintre liceeni a subliniat că romanul „Despre ea” i-a descoperit un univers cu numele „Femeia”, l-a îndemnat la meditații profunde asupra vieții. Tinerii au chemat semenii lor și pe toți cei prezenți la activitate să citească romanele Augustinei Șiman. A fost surprins plăcut de cele văzute și auzite la această prezentare de cărți dl Sergiu Caraman, un cetățean activ, mulțumind elevilor și profesorilor pentru plăcerea primită. Perfectă dreptate a avut dna Creciun făcând concluzia finală: „Romanul „Despre ea” este o oglindă în care femeia de azi trebuie să se privească și să se regăsească în toată frumusețea ei fără vreun colac de salvare propus de bărbat.”

La finele activității a fost vizionat videoclipul „Parfumul”. Este încă un succes remarcabil al autoarei acestui trend inovativ în artă denumit eseu cinematografic sau videoclipul literar.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”