Noutăți

„Farmecul Mărțișorului” – un zâmbet cald de primăvară

Direcția cultură, tineret, sport și turism a pășit în prima zi de primăvară cu dreptul prin desfășurarea expoziției-târg raională „Farmecul Mărțișorului”. Sosirea anotimpului care simbolizează începuturi noi în natură și societate a fost salutată foarte creativ, mărțișoarele, atât materiale cât și cele muzicale, au răsfățat vederea și auzul celor prezenți la eveniment.

În anul trecut vizitând expoziția sub același generic și rămânând fascinată de mărțișoare expuse m-am gândit că în viitor va fi greu de depășit acest nivel înalt de desfășurare a expoziției, însă, spre bucurie, am greșit amarnic. Deși prin regulamentul expoziției a fost stabilit că vor fi premiate mărțișoare confecționate din diferite semințe, autorii lucrărilor au demonstrat că fantezia și creativitatea nu cunosc o limită. Vizitatorii site-ului pot accesa rubrica „Galerie foto” pentru a vedea acestea lucrări formidabile confecționate de către meșterii populari, angajații caselor de cultură și bibliotecilor publici, centrelor de artizanat, centrelor comunitare, centrului de creație pentru copii și adolescenți, în total de 46 de participanți din diferite localități ale raionului.

În discursul său dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a subliniat că a rămas profund impresionat de expoziție și a mulțumit celor care au creat lucrări fascinante cu multă inspirație, ingeniozitate și originalitate. Fiecare participant al expoziției merită să fie premiat, și-a exprimat părerea președintele raionului.

Juriul a decis: primul loc a ocupat centrul de artizanat „Vasilisa” din s. Căplani, locul II – centrul de artizanat „Țărăncuța” din s. Carahasani și casa de cultură Antonești, locul III – școala de arte Olănești, casa de cultură s. Brezoaia și biblioteca publică s. Olănești. Toți 46 de participanți au fost menționați cu cadouri de preț.

Școala de arte Olănești a oferit un mărțișor muzical de excepție celor prezenți la expoziție. Toată lumea a rămas încântată de frumoasele voci ale interpretelor Ana Lutenco, Livia Onici, Maria Fleștor, Cătălina Ischenderov, Tina Verebcean, Elena Deliu, Arina Bădulescu. Cel de Sus a fost foarte generos cu aceste tinere cântărețe, hărăzindu-le cu talent frumusețe și farmec. Băieții au interpretat melodii populare la acordeon (Dan Ciorici, Dima Lutenco, Ilie Vasiliev), la trompetă (Andrei Cordineanu), la nai (Daniel Perebinos). Alături de discipolii săi au fost profesorii școlii de arte în frunte cu dl Terzi, directorul instituției, care au acompaniat și au susținut prestațiile elevilor.

În context, dna Valentina Uța, șefa DCTST, a mulțumit tuturor participanților la această sărbătoare a primăverii și a creativității și în deosebi părinților care investesc în copiii lor prin studierea artelor frumosului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”