„Familii fără hotare – rolul profesioniștilor în protecția copiilor ai căror părinți pleacă peste hotare” – sub acest generic direcția asistență socială și protecția familiei a desfășurat un atelier de lucru cu participarea reprezentantelor fundației „Terre des hommes”, dnei Teodora Rebeja și dnei Liliana Astrahan. Au fost prezenți la activitatea de instruire specialiștii din cadrul DASPF, inclusiv supervizorii, direcției educație, inclusiv serviciul de asistență psihopedagogică; Inspectoratului de poliție (secția prevenire și biroul siguranță copii); angajații din domeniul sănătății și reprezentanții ONG-urilor locale interesate.
Atelierul a avut ca scop consolidarea capacităților profesionale ale specialiștilor în protecția copiilor cu privire la asigurarea protecției și siguranței copiilor ai căror părinți intenționează să plece peste hotare sau deja au plecat. Fenomenul migrației este bine cunoscut pentru populația din Republica Moldova. Plecarea la muncă peste hotare se asociază în mare parte cu aspirația adulților de a-și satisface necesitățile legate de casă, familie, sănătate, creșterea și dezvoltarea copiilor. Cauzele migrației sunt foarte diverse. Plecarea peste hotare poate fi pe termen scurt, determinat sau pe termen lung, nedeterminat. Decizia de a pleca peste hotare este una provocatoare și uneori riscantă, implică cheltuieli și beneficii, necunoaștere și schimbare.
Reprezentantele fundației „Terre des hommes”, dna Teodora Rebeja și dna Liliana Astrahan, au accentuat importanța menținerii unei relații pozitive a părinților cu copiii lor, chiar și atunci când pleacă la muncă peste hotare. Dânsele au răspuns la întrebările specialiștilor, au venit cu recomandări pentru părinți. Reprezentanța Fundației Elvețiene „Terre des hommes” în Moldova implementează proiectul „Protecția copilului în contextul migrației părinților”, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul Programului Drepturile Omului.
Maia OSIPOV, DASPF