Noutăți

Familia, lăcaș dumnezeiesc

Conferința raională dedicată Zilei Internaționale a Familiei sub genericul „Familia. Valori și implicații” s-a desfășurat în liceul „B. P. Hașdeu” s. Olănești.  Această activitate educativă a fost „plămădită” cu mult drag și înțelepciune de actorii sociali importanți – liceul, școala de arte, biblioteca publică și biserica „Sfânta Paraschiva” din localitate.

Auzind cuvântul „conferință”, instantaneu ne imaginăm un for științific, politic sau internațional, ceva nu prea interesant sau atractiv pentru publicul larg. În cazul nominalizat denumirea genului activității a fost una convențională, în realitate prezentând o îmbinare foarte reușită a mai multor elemente cum ar fi montaj literar-artistic, prezentarea discursurilor, interacțiunea cu cei prezenți la activitate, expoziții de desene, cărți și a lucrărilor manuale a meșterului popular  Vasilisa Maxian. Colectivul liceul a reușit să creeze atmosfera familială din curtea instituției până la sala festivă frumos amenajată cu decorația scenică. Vizitarea muzeului satului care se află în incinta liceului a adăugat încă o notă pozitivă: trecutul este păstrat cu sfințenie pentru viitor.

Locuitorii s. Olănești, enoriașii cunosc demult, încă din 1995, că părintele Constantin Portărescu, protopopul raionului, este un propovăduitor sincer și iscusit cuvintele căruia ating sufletul. Și în calitate mai nouă de organizator și moderator al activității dedicate familiei părintele Constantin a dat dovadă de elocvență, iscusință, înțelepciune și mult tact. Dumnealui a invitat să vorbească în fața tinerii generații persoane de mare valoare omenească, au fost prezenți în sală nu numai elevi, ci și reprezentanții Consiliului raional, administrației publice locale direcției generale educație, direcției asistență socială și protecția familiei, angajații și beneficiarii centrului social din localitate și locuitorii raionului.

Dl Serghei Pavlicenco, veteran de război, cunoscut de tot satul și numit de toată lumea cu drag și respect „moș Sârghi”, a povestit despre toată viață lui în câteva cuinte: a luptat, a muncit cinstit, a trăit în înțelegere cu soția mai mult de 60 de ani, au crescut împreună copii cuminți, se bucură de nepoți cuminți… Aplauzele cu care a fost răsplătit acest familist veritabil care a înfruntat toate greutățile vieții alături de soția sa și despre care n-a spus nici un cuvânt au zis multe fără cuvinte.

A fost foarte interesant discursul protoiereului Iulian Rață, lector la Academia Teologică din Chișinău. Dumnealui a vorbit despre familia contemporană, despre procesele distrugătoare care au loc în țara noastră și afectează această bază a societății. Dumnealui a adus și niște date statistice îngrozitoare – plecările la muncă peste hotarele republicii în 90 de cazuri din o sută se soldează cu divorțuri, Republica Moldova aflându-se pe locul 6 în lume după numărul de divorțuri. Din anul 1995 până la 2014 s-au efectuat în jur la 3,5 mln de avorturi. Crește numărul cazurilor de suicid în rândurile copiilor care rămân fără grija și dragostea părintească… Totodată sunt și multe familii trainice care au rezistat tuturor ispitelor și greutăților, cresc și educă copii minunați. De generația în creștere depinde dacă va exista în viitor Republica Moldovei pe harta lumii. Familia este unica instituție creată în rai de Dumnezeu, a accentuat vorbitorul. Dacă noi nu alegem data nașterii sau morții, nu alegem părinții, atunci soția sau soțul alegem noi înșine. Mesajul protoiereului Iulian Rață adresat tinerilor din sală (au fost prezenți elevii din cursurile superioare) a fost pe înțelesul tuturora: de făcut o alegere bună a soțului(ei) și pentru toată viața, dar la baza familiei trebuie să fie dragostea. Fără a iubi și a fi iubit omul nu poate fi fericit…

Emoții profunde a trăit și a transmis publicului colonelul Vitalie Moisei, șef direcție educație CNA. Crescut de la doi ani numai de mamă, dumnealui știe a prețui familia proprie. Dorul de casa părintească, de mamă care a plecat în lumea celor drepți a lăsat o amprentă puternică în inima acestui om, emoțiile fiind vărsate în versuri. Dumnealui a povestit mai multe cazuri din propria experiență de viață profesională, concluzionând: în cele mai grele situații în care poate nimeri omul, alături de ei rămâne familia, și nu prietenii bogați sau cunoscuții cu funcții mari. Mama vine la închisoare să-și vadă fiul, care pentru restul lumii este numai ucigaș…

Dna Aliona Muntean, șefa secției administrație publică al aparatului președintelui raionului, a transmis mesajul președintelui raionului dlui Nicolae Molozea care acordă cea mai mare atenție educației tinerii generații. Dorința președintelui de a crea cele mai bune condiții pentru elevi și profesori au simțit-o și acei prezenți în sală, deoarece recent au fost implementate proiecte cu susținerea financiară a Consiliului raional.

Psihologul liceului, dna Claudia Teașco Diana, a venit în fața publicului cu o analiză a desenelor copiilor despre familia lor. Copiii fericiți care cresc în dragoste alături de mama și tata desenează altfel decât acei care suferă din cauza certurilor părinților, divorțurilor sau singurătății. Deși pedagogii se străduiesc să acorde atenție și dragoste copiilor, să le susțină în momentele grele de viață, mai bine decât părinții acest lucru nu poate face nimeni, a concluzionat dna Berzoi și a chemat adolescenții să stimeze pedagogii și părinții, să comunice cu ei, să le vorbească despre tot ce le îngrijorează sau bucură.

Când a ieșit în scenă Ion Fală, un adolescent, care la moment se află în plasament la centru social din Olănești și a recitit propria poezie despre părinți care au neglijat grosolan obligațiunile sale față de copiii lor, despre trăiri, sentimentul de singurătate, nu știu cine n-a fost mișcat până la adâncul sufletului, mai ales când moderatorul l-a întrebat despre visul vieții sale. „Să am o familie”, a răspuns tânărul.

Dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a felicitat prezența cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei. Dumneaei a subliniat că înaintații noștri ne-au lăsat moștenire valorile familiei creștine, precum și datoria de a le cultiva spre binele societății în care trăim. În zilele noastre ne confruntăm cu diferite crize ale vieții de familie: sărăcia materială, alcoolismul, violența domestică, avortul, divorțul și depresia, plecarea părinților la muncă în străinătate, neglijarea copiilor și lipsa de comunicare. Ca un factor complex al educației, instituțiile culturale reprezentate prin muzee, biblioteci, teatre și case de cultură își aduc aportul în dezvoltarea personalității umane, în valorificarea și promovarea sărbătorilor familiei. Toți împreună să facem totul ce depinde de noi și să luptăm pentru ca Republica Moldova să devină marea noastră familie, în care să ne simțim cu toții bine, a îndemnat prezența la finele discursului dna Uța.

Pe această notă optimistă a finisat sărbătoarea dedicată familiei. Preotul Constantin Portărescu a mulțumit oaspeților, direcției liceului, dnei Diana Berzoi, profesoara de limba și literatura română, care împreună cu elevii au pregătit și prezentat un minunat mini-spectacol muzical-literar dedicat familiei.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”