Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Expoziție de pictură TRADIȚII DE IARNĂ

   În ajunul Sărbătorilor de iarnă, școala de arte Olănești, filiala Crocmaz propune publicului vizitator o expoziție temporară, de colecție, cu titlul generic Tradiții de iarnă. Expoziția reunește peste 24 de lucrări ce conțin descrierea sărbătorilor, obiceiurilor și riturile din localitatea Crocmaz, descrierea prin pictură a unui ansamblu de conduită, și de acte repetitive, codificate, având o puternică încărcătură simbolică pe care comunitatea le practică. Expoziția de pictură invită la o călătorie în istoria tradițiilor satului fiind structurată tematic: cu vecera, colinde, cântece de stea, plugușoare, urături, teatrul popular Căluțul, semănatul, sorcova în prima zi a noului an etc…

   Școala de arte Crocmaz se bucură de cinci decenii de activitate. Circa 25 de generații de absolvenți au fost ghidați și îndrumați să își exprime fidelitatea față de tradiție, valorile artei clasice, față de temele consacrate și să-și formeze propriul eu artistic. Expoziția de pictură Tradiții de iarnă, organizată în incinta holului Consiliului Raional Ștefan Vodă, etajul I, va putea fi vizitată și admirată în perioada 27 decembrie 2021 – 07 ianuarie 2022.

   În expoziție sunt prezentate o serie de lucrări valoroase cu tematica de iarnă realizate în diferite tehnici: acuarelă, batic, ching keck How (pictură chinezească), care elucidează posibilitățile nemărginite ale manifestării gândirii plastice, cât și sursa inepuizabilă de pasiune pentru frumos.

   Realizate cu un simț și gust artistic aparte, lucrările vin să ofere din punct de vedere estetic, o nouă experiență a elevilor filialei școlii de arte Crocmaz, pentru afirmare profesională și artistică, ghidați cu măiestrie de profesoara: Iulia Luchianova. Administrația școlii de arte Olănești nu poate decât să se bucure de un asemenea eveniment, fiind remarcabil atât pentru elevii filialei Crocmaz, care și-au expus lucrările: Balan Sorin, cl.IV; Grati Ramalia, cl.IV; Cozei Corina, cl.III; Petrică Denis, cl.III cât și pentru cadrele didactice.

Vă invităm cu mare drag să explorați și să apreciați experiența și frumosul.

Valentina Uța, șef DCTST