Noutăți

Expoziția raională de mărțișoare

La 24 februarie curent în incinta casei de cultură or. Ștefan Vodă direcția cultură, tineret, sport și turism a lansat expoziția-târg de mărțișoare, ediția a treia. Au prezentat expoziții variate 20 de instituții din diferite localități ale raionului: centre de artizanat, bibliotecile publice, instituțiile de învățământ și cultură, centrul raional de creație, poliția de frontieră, meșterii populari. De la majoritatea expozițiilor vizitatorii nu puteau lua ochii, minunându-se de fantezia, creativitatea și ingeniozitatea autorilor care au prezentat mărțișoare confecționate din diferite materiale și în cele mai diferite tehnici, alte lucrări extraordinare ce simbolizează sosirea primăverii, dragostea și bucuria vieții.

La deschiderea expoziției a fost prezentă conducerea raionului în plină componență. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a salutat creatorii frumosului, care păstrează și promovează tradițiile naționale, dorindu-le împliniri frumoase în domeniul creației populare. Dna Maria Romanciuc, moderatoarea evenimentului, dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, au vorbit despre semnificația sărbătorilor de primăvară – Mărțișor și Dragobetele, mulțumind tuturora pentru participare la expoziție și dorindu-le vânzări cât mai bune.

Mărţişorul, tradiţie străveche, semnifică sosirea primăverii. Cu aceasta ocazie doamnelor si domnişoarelor se oferă mărţișoare, simbol al binelui şi bunăstării. Tradiţiile legate de Mărţişor sunt vechi de peste 8.000 de ani.

Dragobetele care se sărbătorește la 24 februarie îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, este momentul în care natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar oamenii, în special tinerii, intră și ei în rezonanta cu natura, căutând dragostea. De Dragobete (Ziua Îndrăgostiților, Cap de primăvara, Logodnicul Păsărilor) se făceau logodne simbolice pentru anul următor (uneori le urmau logodnele adevărate) sau fetele și băieții făceau frății de sânge.

Dna Uța a informat că expoziția este organizată sub egida Consiliului raional. Cele mai bune prezentări vor fi premiate, exponatele îmbogățind viitorul muzeu raional de creație populară.