Prin dispoziția președintelui raionului nr. 23-a din 21 februarie curent a fost aprobat Regulamentul expoziției-târg „Farmecul mărțișorului”, componența nominativă a comitetului organizatoric pentru organizarea și desfășurarea acțiunii, a fost stabilită și data desfășurării – 1 martie 2018. Obiectivul principal al expoziției este descoperirea și punerea în valoare a unor obiceiuri și ritualuri legate de tradiția Mărțișorului din diferite localități ai raionului. Participanților a fost recomandat să folosească drept sursa de inspirație lumea și mitologia țărănească exprimată prin mărțișorul satului cu influențe folclorice, diferite decorațiuni, lucrate manual din scoici, pene, papură, pânză de sac, os de pește/vacă, corn de cerb/vacă, flori uscate, ghindă, pietre de râu etc. Din start a fost preconizat și locul desfășurării expoziției – piața Libertății a or. Ștefan Vodă pentru a da o amploare cât mai mare evenimentului cultural, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile a fost schimbată data și locul desfășurării expoziției-târg. Astfel, evenimentul a avut loc la 16 martie în holul casei de cultură Ștefan Vodă.
Dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a menționat, la deschiderea expoziției, că sărbătoarea poartă genericul „Mărțișorul e iubire” și este dedicată unui eveniment special – la 6 decembrie 2017 la ședința UNESCO Mărțișorul a fost înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Președintele comitetului organizatoric și vicepreședintele raionului, dl Vasile Gherman a salutat toți participanții, mulțumindu-le pentru receptivitate, pentru promovarea artei frumosului și tradițiilor naționale, menționând că fiecare merită cea mai înaltă apreciere pentru lucrările confecționate manual cu iscusință și fantezie uimitoare.
Astfel, expoziția raională „Farmecul Mărțișorului”, ediția a VI, a făcut furori în rândul vizitatorilor. Toată lumea, de la mic la mare, prezentă la eveniment a rămas fără cuvinte, adânc impresionată de frumusețea, originalitatea exponatelor, dar și de ingeniozitatea autorilor. E foarte greu să descrii prin cuvinte o operă de artă populară, care bucură ochii prin culoare, formă, mijloace și materiale folosite, trezește în suflet cele mai frumoase și adânci emoții, iar la această expoziție, fără exagerare, au fost prezentate nenumărate perle ale meșteșugarilor. De aceea toți doritorii de a se convinge că autorul acestor rânduri are dreptate pot accesa rubrica „Galerie foto” al site-ului Consiliului raional www.stefan-voda.md
De menționat, că la expoziție au participat 15 localități, unele fiind reprezentate de mai mulți actori comunitari. Astfel, au expus lucrările centrul raional de creație pentru copii și adolescenți, școala de arte Olănești, centrele de artizanat „Vasilisa” din Căplani, „Arta pănușii” și „Zborul fanteziei” din Talmaza, ”Zehra” din Ștefănești, muzeele din Tudora „La bunici” și din s. Răscăieți, casele de cultură din Antonești, Ștefănești, Copceac, Slobozia, Cioburciu, Ștefan Vodă, bibliotecile publice din Cioburciu, Palanca, Căplani, Talmaza nr. 1 și 2, Răscăieții Noi, Ștefănești, Tudora, Copceac, Olănești, Ștefan Vodă, ambele grădinițe din Cioburciu, persoanele fizice Natalia Pascal, Maria Negru, Maria Salaur. Dna Maria Salaur din Antonești este o persoană cu dizabilități, țintuită la pat, însă, în pofida problemelor de sănătate, foarte activă și creativă, participând practic la toate expozițiile desfășurate la nivel raional.
În alaiul Dochiilor au participat „babele” din Talmaza, Copceac, Ștefănești, Purcari. „Baba Dochia” de la casa de cultură din Ștefan Vodă a fost una deosebită, masca uriașă împodobind scena improvizată. „Babele” vii întâi de toate s-au încins într-un dans vesel cu strigături, apoi au prezentat legendele despre Baba Dochia, unul dintre cele mai importante personaje din mitologia românească care a lăsat obiceiuri de primăvară respectate în popor și astăzi.
Juriul a făcut totalurile după criteriile stipulate în regulament, apreciind cele mai ingenioase și creative lucrări care au reprezentat mărțișorul drept patrimoniul cultural. Învingătorii, dar și toți participanții au fost premiați cu diplome și cadouri de preț.
De premiul I s-a învrednicit centrul de artizanat „Vasilisa” din Căplani, de premiul II – Snejana Balan din s. Slobozia, casa de cultură din Purcari și Victoria Niculescu din Olănești, de premiul III – liceul teoretic „B. P. Hașdeu” din Olănești, biblioteca publică din Ștefănești, „Arta pănușii” din Talmaza, centrul raional de creație a copiilor și adolescenților și Iuliana Ostafii din Olănești. Au fost înmânate și alte premii în diferite nominalizări, nimeni n-a plecat acasă fără a nu fi apreciată cu cadou de preț și diplomă munca creativă și implicarea în promovarea tradițiilor naționale.
În cadrul sărbătorii au fost înmânate Diplome celor mai activi voluntari care s-au evidențiat prin fapte bune în folosul oamenilor nevoiași și comunității în perioada Săptămânii Voluntariatului.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”