Noutăți

Experiența de neprețuit diseminată de Fundația Medicală “Valeriu Ghereg”

Fundația Medicală “Valeriu Ghereg”, în parteneriat cu Societatea Anesteziologie și Reanimatologie și USMF “Nicolae Testemițanu” realizează proiectul “Diseminarea experienței în combaterea infecției cu COVID-19”. Scopul proiectului este de a fortifica capacitățile serviciilor de terapie intensivă a 10 spitale raionale din Republica Moldova în tratamentul pacienților COVID-19 pozitivi. Participanții la proiect sunt medici și asistenți medicali de profil Anestezie și Terapie Intensivă, Urgențe Medicale. Programul este dedicat medicilor, asistenților medicali din serviciul anesteziologie și medicină urgentă, inclusiv din spitalul raional Ștefan Vodă.

La 18 august curent, echipa fundației medicale a desfășurat un atelier teoretico-practic împărtășind cu medicii și asistenți medicali care tratează pacienții cu COVID-19 în spitalul raional Ștefan Vodă experiența cu privire la managementul pacienților critici cu COVID-19, acumulată de clinicile universitare de Anesteziologie și Terapie Intensivă din cadrul IMSP Institutul de Medicina Urgentă şi IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 .Gheorghe Paladi”. Spectru instruirilor a fost larg: protecție personală, suport respirator la pacienți critici, intubare, traheostomie, resuscitare etc.

Serghei Cobiletchi, dr. anesteziolog-reanimatolog, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă a IMSP IMU, a accentuat că toți membri echipei au acumulat experiența tratând bolnavii cu COVID și cunoscând unele momente, particularități pe care le poți afla doar în practică de zi cu zi. Membrii echipei participă la proiect cu plăcere și dorință de a ajută colegii din raioanele țării deoarece au un scop nobil comun – de a trata eficient pacienții infectați de virusul ucigaș. Deoarece o lumânare nu pierde din lumina ei dacă aprinde o altă lumânare…

Mai mult, echipa fundației „Valeriu Ghereg” la finele atelierului au donat colegilor materiale educaționale (protocoale, checklisturi, algoritme etc.), echipamente de protecție personală, pulsoximetre.

Acest proiect este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”