Noutăți

Evoluția răspândirii Coronavirusului în raionul Ștefan Vodă

Reieșind din evoluția răspândirii virusului COVID-2019 în raionul Ștefan Vodă, la 23 martie curent, a fost convocată ședința lărgită a comisiei raionale pentru situații excepționale, prezenții fiind și primarii localităților.

Conform datelor prezentate de punctul raional de dirijare, la moment, ora 17.00, în raionul Ștefan Vodă numărul persoanelor confirmate cu virusul COVID-2019 a ajuns la 8 (4 – Talmaza, 1 – Răscăieții Noi, 3 – Ștefan Vodă), 610 persoane se află în carantină, 10 persoane au statut de suspecți, 75 – statut de contacți.

Dl Vasile Maxim, președintele raionului și concomitent președintele comisiei pentru situații excepționale, a accentuat că situația se agravează de pe zi ce trece, deși a fost luat un șir întreg de măsuri concrete pentru combaterea virusului. Pentru avertizarea locuitorilor or. Ștefan Vodă și s. Talmaza de a sta acasă au fost folosite echipajele de carabineri, polițiști, pompieri cu amplificatoare. Au fost pregătite sticuri cu avertizare pentru fiecare localitate. În fiecare localitate a fost instituit postul teritorial de dirijare care monitorizează răspândirea virusului COVID-2019. Fiecare persoană care se află în carantină a primit de la membrii postului o prescripție prin care este avertizată să respecte toate rigorile impuse de lege. Au fost convocați preoții în frunte cu blagocinul raionului, Constantin Portarescu. După ce fețele bisericești au fost informate de starea lucrurilor, a fost luată decizia de a face slujbe în biserică fără prezența enoriașilor pe parcursul a 2 săptămâni următoare. Astfel, vor fi puse anunțuri despre sistarea activității bisericilor pentru a proteja credincioșii de îmbolnăvire cu virusul periculos.

Despre aspectele medicale a problemei în cauză au vorbit dna Tatiana Nicolenco, vicedirectorul Centrului de sănătate Ștefan Vodă, și dl Valeriu Boian, coordonatorul Serviciului sănătate publică Ștefan Vodă, dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale Ștefan Vodă a atras atenția asupra activității punctelor locale de dirijare, explicând unele momente importante.

Numai cu eforturi susținute comune, în conlucrare strânsă dintre toți actorii sociali este posibil de rupt lanțul răspândirii virusului COVID-2019 – această este concluzia finală și îndemnul comun spre unire a tuturor forțelor pentru a confrunta năpasta groaznică.

La ședință a fost prezentă dna Svetlana Stîș, agent economic din Ștefan Vodă, care a adus la cunoștință că întreprinderea a confecționat măști medicale din bumbac care pot fi folosite de mai multe ori și apoi spălate, prețul fiind de 15 lei. Pentru cei cointeresați de procurare numărul de contact – 069426939.

Valentina GORNOSTALI, membra comisiei pentru situații excepționale