Noutăți

Evenimente patriotice cu miros de carte

La 26 aprilie curent, în casa de cultură Ștefan Vodă au avut loc mai multe evenimente desfășurate în parteneriat: direcția cultură, tineret, sport și turism împreună cu biblioteca publică orășenească, direcția generală educație, Fondul pentru tineri din Ștefan Vodă, primăria urbei.

Astfel, a fost inaugurat drapelul or. Ștefan Vodă. Dl Gheorghe Anghel, primarul orașului, emoționat, și-a exprimat convingerea că numai chipul lui Ștefan cel Mare, cel mai glorios domnitor al Moldovei, putea fi pe drapelul urbei care-i poartă numele. Evenimentul a avut dubla conotație, deoarece s-a produs în ajunul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova care este o sărbătoare națională instituită de Parlamentul Republicii Moldova. În context, cei prezenți la eveniment au onorat ambele drapele.

Dna Valentina Uța, șefa DCTST, a informat că Ministerul Culturii în parteneriat cu programul Novateca au lansat a doua etapă a campaniei de sensibilizare „Ne vedem la bibliotecă!”. Obiectivul campaniei este de a informa cetățenii despre oportunitățile oferite de bibliotecile publice din țară, care au devenit instituții vitale pentru dezvoltarea comunităților din Moldova. Cu prilejul lansării campaniei membrii Fondului pentru tineri din Ștefan Vodă au prezentat un flașmob cu genericul „Ne vedem la bibliotecă”. Tinerii prin dans și melodii incendiare au transmis, în mod deosebit, mesajul principal al campaniei semenilor lor din oraș și raion.

Pe 23 aprilie, la inițiativa UNESCO, se sărbătorește Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor. În Republica Moldova, în aceasta zi este marcată și Ziua Bibliotecarului, instituită în semn de recunoaștere a rolului pe care îl au bibliotecarii în societatea bazată pe cunoaștere. Dna Uța a felicitat bibliotecarii bibliotecilor publice și școlare din raionul nostru dorindu-le sănătate și succese profesionale. Pe parcursul a două săptămâni până la sărbătoarea profesională bibliotecarii au desfășurat un șir întreg de activități întru promovarea cărții și lecturii, noilor servicii de bibliotecă. La fel, bibliotecarii au depus eforturi pentru a pregăti discipolii săi pentru participarea la concursul literar „La izvoarele înțelepciunii”, ediția raională, care a avut loc astăzi în incinta bibliotecii publice din Ștefan Vodă.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”