Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

EVALUAREA BATE LA UȘĂ

     E mare forfotă pentru bibliotecari. Se apropie evaluarea și nu e timp de pierdut. Iarăși trebuie de întocmit un raport, un bilanț a tot ceea ce ai făcut pe parcursul a cinci ani. Și e bine dacă ai reușit să aduni ceva, dar dacă nu prea…. Ce-i de făcut?

     La data de 20 iulie 2021 în incinta sălii de festivități a casei de cultură Ștefan Vodă, Direcția Cultură, Tineret, Sport și Turism Ștefan Vodă, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Consiliul Biblioteconomic Național a organizată o sesiune de instruire/întrunirea de lucru cu participarea bibliotecarelor Bibliotecilor Publice din localitățile raionului și a  bibliotecarelor instituțiilor  școlare.

     Mai întâi de a porni sesiunea de instruire profesională, am ținut să atenționăm pe prim plan sănătatea colegilor, deoarece ne aflăm în perioada pandemică a fost invitată doamna Mariana Haret, șef  IP Centru de Sănătate Ștefan Vodă, cu o informare (întrebări și răspunsuri) referitor la vaccinarea împotriva COVID-19.

    Sesiunea  de instruire a fost axată pe mai multe subiecte:

  • Regulamentul privind evaluarea bibliotecilor publice (criteriile minime în baza cărora se va realiza evaluarea,  cota de atragere a membrilor comunități la bibliotecă, colecții și resurse informaționale variate corespunzătoare profilului comunității, impactul serviciilor, care sunt dezvoltate conform necesităților membrilor comunității, eficiența utilizării bugetului și dezvoltarea parteneriatelor).  Formator Ludmila Corghenici, Șef  Secție Centrul de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării, BNRM.
  • De către directorul adjunct, Direcția Dezvoltare și prelucrarea resurselor infodocumentare, BNRM Aliona Muntean a fost abordat subiectul la tema: Integrare bibliotecilor din Ștefan Vodă în procesul CNCP (catalogul național colectiv partajat) care este parte componentă a Sistemul Integrat al Bibliotecilor Informatizate din Moldova SIBIMOL.
  • Al treilea subiect a fost prin  realizarea unu focus grup în cadrul studiului planificat ‘’Lectura în comparație intergenerațională’’, Programul Național LecturaCentrală a fost organizat în sala de lectură a Bibliotecii Publice  Orășenești  Ștefan Vodă, facilator fiind Victoria Vasilica, director executiv al ABRM.

     În cadrul activității a fost prezentată oficial rețelei de biblioteci din raion, directorul Bibliotecii Publice Orășenești Ștefan Vodă, doamna Aurelia Vrabie, care în discursul său a venit cu mai multe sugestii și propuneri referitor la Regulamentul de organizare și funcționare a Bibliotecii Publice Orășenești Ștefan-Vodă cu statut de centru biblioteconomic.

     Scopul întrunirii s-a atins la cele mai înalte cote. Sperăm că sa conturat o relație mai strânsă și un dialog care va continua în domeniu, astfel dinamizând activitatea  profesională.

     Le spunem un mare mulțumesc formatorilor de instruire profesională. Comunitatea bibliotecarelor depunând dosarele speră că membrii Comisiei nu vor fi prea exigenți, ci dimpotrivă se vor arăta mai indulgenți.

      Curaj și baftă dragi bibliotecari!

Angela ABABII, specialist principal DCTST