Astăzi, 29 mai 2019, cei peste 300 de salvatori, ostași, dar și muncitori ai instituțiilor guvernamentale și raionale au fost menționați pentru lucrările efectuate pe parcursul a șase zile în vederea prevenirii riscului de inundații pentru 8 localități din apropierea râului Nistru a raionului Ștefan Vodă. Evenimentul a avut loc în tabăra de câmp instalată în preajma localității Crocmaz unde au fost desfășurate plutoanele de salvatori, carabinieri și ostași.
Dl Ion Veleșco, primar de Crocmaz, din numele locuitorilor satului, iar parohul bisericii din localitate – din numele enoriașilor au mulțumit tuturor pentru eforturile depuse și activitățile complexe în fortificarea barajelor de protecție. Dl Mihail Harabagiu, general-maior, șef al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de asemenea a mulțumit tuturor persoanelor care au lucrat pe parcursul zilelor în fortificarea digurilor. Oficialul a subliniat importanța activităților comune a instituțiilor guvernamentale în prevenirea riscurilor de inundații.
Președintele raionului Ștefan Vodă dl Iurie Moiseev, în semn de profundă recunoștință și apreciere înaltă a acțiunilor întreprinse întru protecția localităților raionului de eventuale inundații, a acordat diplome, medalii și mențiuni pentru toți angajații instituțiilor guvernamentale, pentru soldații în termen, dar și pentru primarii satelor Palanca și Crocmaz, agenții economici din teritoriu care au contribuit la lucrările de fortificarea digurilor de protecție.
Pentru informație: pe parcursul a șase zile începând cu ziua de 24 mai a fost fortificat un dig cu lungimea de 3 km pentru protejarea localităților cu risc de inundații în raionul Ștefan Vodă. Pentru consolidarea barajului au fost încărcați și instalați pe dig 31 mii de saci cu nisip. Digul a fost înălțat cu un metru. Acțiuni similare au fost efectuate în apropierea localității Răscăieți pentru protejarea terenurilor agricole și gospodăriilor. Lucrările întreprinse au fost inițiate în urma creării celulei de criză la IGSU la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip cu implicarea experților din cadrul Ministerului Apărării, Agenției Proprietăți Publice, Administrației de Stat a Drumurilor, Agenției ”Apele Moldovei”, Agenției ”Moldsilva”, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Carabinierilor și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.