Noutăți

Eroii războiului de pe Nistru, comemorați

La 2 martie curent, s-au împlinit 28 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru. La Ștefan Vodă ziua de comemorare a celor care au plătit cu sânge și viață prețul integrității și independenții Republicii Moldova a avut loc la data de 3 martie, la monumentul eroilor căzuți în războiul de pe Nistru. La acest eveniment a participat conducerea raionului Ștefan Vodă – președintele, dl Vasile Maxim, vicepreședinții dl Vladimir Baligari și dna Valentina Barbei, dl Vladislav Cociu, primar de Ștefan Vodă, dl Anton Gămurari, general-maior de poliție, consilierul premierului pe problemele veteranilor, foștii combatanți și membrii familiilor lor, polițiștii, oamenii civili și fețe bisericești, patrioți care țin la eroii neamului și istoria sângeroasă a acestui pământ.

După ce moderatoarea evenimentului de comemorare cu genericul „Amintiri din ultimul război”, dna Alina Rovenco-Șevcenco, specialist superior al Direcției cultură, tineret, sport și turism, a declarat festivitatea deschisă, au venit în fața celor prezenți cu mesaje emoționante dl Vasile Maxim, dl Vladislav Cociu, dl Vasile Railean, președintele uniunii veteranilor de război din Afganistan, dl Anton Gamurari, dl Sergiu Dodonov, președintele organizației veteranilor războiului de pe Nistru „Sfântul Gheorghe” pentru a cinsti eroii, a aprecia înaltul curaj, bărbăția, patriotismul polițiștilor, militarilor, rezerviștilor și voluntarilor care s-au ridicat în apărarea locuitorilor de pe stânga Nistrului.

De menționat, că în cadrul evenimentului a avut loc un incident: unul din foștii combatanți, foarte indignat, și-a exprimat revolta îndreptată către dl Gămurari pentru gestul obscen veteranilor care au protestat la 2 martie la Chișinău, în fața guvernului: „N-ați făcut nimic pentru veteranii acestui război!”. În apărarea generalului-maior a venit dl Dodonov, care în primăvara anului 1992 a luptat împreună la Bender și a văzut comportamentul eroic a acestui polițist care a fost rănit în lupte.

Pentru a cinsti memoria celor care, cu 28 de ani în urmă, tineri fiind, au plecat în lumea dreaptă: Ghenadie Gavrilovici, 21 de ani, din s. Răscăieți, Nicolae Golban, 22 de ani, din s. Carahasani, Alexei Moga, 24 de ani, s. Feștelița, Ștefan Godiac, 25 de ani, s. Talmaza, Mihail Nicolaev, 29 de ani, s. Volintiri, Mihail Sîrghi, 29 de ani, s. Cioburciu – a fost oficiat serviciul divin de către blagocinul raionului Constantin Portarescu, parohul bisericii din s. Olănești, asistat de preoții Gheorghe Ursu, parohul bisericii din s. Ermoclia, și Ștefan Țurcan, parohul bisericii din s. Purcari.

Tradițional, ceremonia de comemorare a finalizat cu depunerea de flori la monumentul eroilor căzuți în lupte pentru integritatea Republicii Moldova.

Acțiunea de comemorare a fost organizată de către Direcția cultură, tineret, sport și turism în parteneriat cu Casa de cultură Ștefan Vodă.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”