La 2 martie curent s-au împlinit 27 de ani de la începutul luptelor pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. Întru comemorarea celor căzuţi şi celor care au luptat în diferite sectoare de lângă Nistru, în ajunul acestei date, la monumentul celor căzuţi în conflictul militar transnistrean din or. Ştefan Vodă a avut loc o acţiune cu genericul „Eroii de la Nistru”. La acţiunea concepută ca un „Marş al memorie”, deoarece coloana porni din piaţa Libertăţii spre monument, au fost prezenţi veterani ai războiului de pe Nistru, precum şi dl Nicolae Molozea, preşedintele raionului, dnii Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinţi ai raionului, dl Gheorghe Anghel, primarul or. Ştefan Vodă, consilieri raionali, militari, conducători şi specialişti ai structurilor Consiliului Raional şi serviciilor desconcentrate în teritoriu, locuitori ai urbei, elevi.
Ceremonia începu cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova. Apoi cuvântul fu oferit dlui Nicolae Molozea.
–Onoraţi veterani, stimată asistenţă, înainte de toate vreau să-mi exprim recunoştinţa, sincerul respect faţă de participanţii la luptele de pe Nistru cu 27 de ani în urmă, a punctat preşedintele raionului. Niciodată nu trebuie nici noi, nici cei din generaţia tânără să uite eroii săi, sacrificiul celor care au luptat atunci – fie voluntari, fie poliţişti etc. Am acum un sentiment de datorie împlinită, pentru că atât Consiliul Raional, cât şi conducerea raionului am transpus în fapt o aspiraţie mai veche a veteranilor luptelor de pe Nistru – de a ridica un monument în memoria celor căzuţi în acel război. Şi am edificat acest monument anul trecut. Vreau să mulţumesc veteranilor nu doar pentru curajul lor fără egal, deşi asta e de neiutat, dar şi pentru că sunteţi prezenţi activ în viaţa raionului în întregime. Mă închin în faţa d-voastră, a văduvelor de război şi vă asigur că veţi avea totdeauna sprijinul nostru.
–Noi suntem cu toţii aici prezenţi pentru a da onorul celor şase eroi care au căzut pe câmpul de luptă la războiul de pe Nistru, a menţionat dl Gheorghe Anghel, veteran al războiului din Transnistria. Partea lor de recunoştinţă şi-o merită toţi cei care au participat la acel război. Cu cât mai mult trece timpul observ că unii devin tot mai pesimişti la rezolvarea problemei transnistrene, ba chiar nu cred în asta. Şi nu este corectă această atitudine. Pentru că atunci ar însemna că aceşti şase tineri bărbaţi şi-au dat viaţa fără sens, iar ceilalţi veterani s-au supus primejdiei morţii degeaba. Sunt convins, trebuie să acţionăm, să luptăm pentru a readuce Transnistria în cadrul statului unitar Republica Moldova. Bineînţeles, fără război, cu susţinerea comunităţii internaţionale. Federaţia Rusă trebuie să respecte angajamentele internaţionale, să părăsească forţele lor militare acel teritoriu. Spun asta, pentru că nu în Tiraspol se hotărăşte această majoră problemă. Trebuie să obţinem asta în numele celor 800 de decedaţi în război, pentru miile de răniţi, pentru zecile de mii care au fost nevoiţi să-şi schimbe locul de trai. Nu avem dreptul să uităm nimic din toate acestea şi să ne împăcăm cu situaţia actuală.
Cuvinte încărcate de emoţii, de compasiune pentru cei decedaţi şi recunoştinţă pentru cei care au luptat alături a pronunţat dl Sergiu Dodonov, preşedintele asociaţiei obşteşti a veteranilor conflictului de pe Nistru „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, care le-a înmânat unor veterani decoraţii ale Ministerului Afacerilor Interne.
Cei prezenţi au păstrat un minut de reculegere în memoria celor şase eroi căzuţi în acel război: Nicolae Golban din s. Carahasani, Ghenadie Gavrilovici din Răscăieţii Noi, Alexei Moga din s. Feşteliţa, Ştefan Godiac din Talmaza, Mihail Nicolaev din Volintiri şi Mihai Sîrghi din Cioburciu.
Parohul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din or. Ştefan Vodă, Ioan Apostol, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din s. Ermoclia, Gheorghe Ursu, şi parohul biserici „Înălţarea Domnului” din s. Purcari, Ştefan Ţurcan, au oficiat un serviciu divin.
Acţiunea a finalizat cu depunerea de flori la monument.