Noutăți

Ermoclia: turneul veteranilor la baschet

O tradiție frumoasă nu apare ca ciuperca după ploaie, cineva dintâi a plămădit-o în suflet ca mai apoi să-i dea viață. Viață lungă au obiceiurile străbunilor noștri, deoarece au fost păstrate cu dragoste și transmise cu sfințenie de la o generație la alta. Sunt sigură că și contemporanii noștri din s. Ermoclia care au stat la începuturile noii tradiții au dorit ca ea să dăinuiască prin conținutul ei omenesc…

10 ani în urmă dl Ilie Șargarovschi, profesorul de fizică din instituția locală de învățământ, a venit la dl Alexandru Pavlicenco, pe atunci primar de Ermoclia, cu inițiativa de a organiza un turneu raional la baschet în memoria consăteanului Constantin Bolgar, profesor de educație fizică, care a promovat sportul, modul sănătos de viață și a educat o pleiadă de sportivi de performanță. Cea mai bună inițiativă rămâne la nivel de intenție dacă nu este susținută de mai mulți adepți și de puterea legislativă. S-a gândit bine dl Șargarovschi: cum să nu fie susținută această idee sănătoasă, la direct și la figurat, de primar, doctor de profesie, și de consilieri locali, printre care sunt și discipolii dlui Bolgar? Decizia consilierilor a fost pozitivă, mai mult, și dl Pavlicenco a jucat baschet pentru Ermoclia, echipa de mai multe ori ocupând locul I.

În 2016 competițiile n-au avut loc. Și atunci dl Șargarovschi, cel cu inițiativa, s-a adresat după susținere la noul primar de Ermoclia. Dl Mihail Țurcan și consilierii au fost receptivi: de ce să moară o tradiție bine pusă pe picioare? Astfel, în februarie 2017 s-a desfășurat ediția a nouă a turneului. Important: competiția are specificul său întrunind pe teren baschetbaliști cu vârsta după 35 de ani. Patru echipe au râvnit la trofeul principal – Cupa turneului. Deși jucătorii n-au fost de prima tinerețe, s-au jucat meciuri frumoase. Spre exemplu, cel mai rezultativ jucător din echipa Ștefan Vodă, dl Filip Guțu, a atins vârsta de 63 de ani! Membru echipei din Căușeni, dl Ion Ciontoloi, președintele raionului Căușeni, băștinaș din Ermoclia, are 59 de ani, dar a jucat la nivel cu acei mai tineri. Boris Didilica din Căușeni a fost desemnat ca cel mai bun jucător al turneului – experiența sportivă nu se pierde cu vârsta.

De data aceasta ermoclienii au cedat în fața echipei din Căușeni, care s-a plasat pe locul I și a luat cupa. Echipa din Olănești a ocupat locul III, baschetbaliștii din Ștefan Vodă – locul IV.

Organizatorii au fost la înălțime. Au depus nu puțin efort profesorii de educația fizică ai gimnaziului „I. Creangă” dl Petru Apostol și dl Valeriu Bulbuc alături de dna Tatiana Șargarovschi, directorul gimnaziului. A fost binevenită susținerea financiară din partea primăriei care a alocat 2000 lei pentru organizarea și desfășurarea turneului. Ca de obicei, au contribuit veteranii sportului din Ermoclia. După finisarea turneului toți participanții au fost poftiți la masa de pomenire cu bucate variate și gustoase pregătite de către bucătăresele gimnaziului. Dl Mihail Țurcan, primar de Ermoclia, a mulțumit organizatorilor și participanților și a asigurat că aceasta tradiție sportivă, unica în felul său în raion, va avea continuitate. Veteranii și-au adus aminte de Omul și Profesorul Constantin Bolgar, de discipolii lui care s-au manifestat în lumea sportului, de tinerețea proprie care a fost inseparabilă de sport.

Acest turneu cu participarea veteranilor sportului este cel mai frumos exemplu și indemn pentru tânăra generație de a practica sportul, de a trăi frumos și sănătos până la bătrânețe.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”