La data de 23 iunie 2017 în s. Volintiri a avut loc un caz de electrocutare cu minora Munteanu Iuliana, elevă la școala din sat, anul nașterii 2005, soldat cu decesul pătimitei.
În ziua nominalizată aproximativ în jurul orelor 2100, după o ploaie cu vânt pătimita se întorcea acasă de la rude. Dat fiind faptul că timpul era nefavorabil, în întâmpinare s-a pornit mama fetiței. Pătimită mergând pe partea carosabilă a drumului, ferindu-se de gropile cu apă s-a pomenit sub LEA-0,4 kV de la PT-5, fid.2 (care este amplasată în nemijlocita apropiere de partea carosabilă) și la un moment dat n-a observat în deschizătura pil. 5-6 a LEA cu pricina conductorul rupt (aflat sub tensiune), care atârna prin crengile copacilor aproape de sol și s-a atins din neatenție de firul electric cu brațul mâinii drepte. În consecință a fost electrocutată și secerată la pământ.
În momentul dat mama pătimitei se afla la o distanță aproximativă 5-7 m de la locul tragediei. În urmă celor văzute mama a început să strige după ajutor, iar vecina care locuiește în preajma locului accidentului a auzit strigătul și imediat a anunțat medicii de la urgență. Sosiți la fața locului serviciile medicale de urgență au constatat decesul minorei.
S-a stabilit că conductorul a fost rupt din cauza vântului de către crengile copacilor necurățiți, sădiți în zona de protecție a LEA cu pricina. Conductorul rupt atârna în crengile copacilor din partea sursei.
Îngrijorați de starea lucrurilor la capitolul profilaxiei electrocutărilor, incendiilor IET Căușeni vine cu un apel către locuitorii raionului:
- nu urcaţi pe pilonii liniilor electrice aeriene, deoarece firele electrice se află sub tensiune;
- nu urcaţi în copacii din apropierea liniilor electrice;
- nu vă apropiați de firele electrice căzute la pământ, deoarece ele se pot afla sub tensiune;
- nu utilizaţi prelungitoare neomologate, defectate, aparate electrocasnice defectate;
- nu utilizaţi receptoare electrice confecţionate de sine stătător (artizanale);
- nu reparaţi de sine stătător receptoarele electrice defectate, să încredinţăm aceste lucrări doar specialiştilor autorizaţi;
- nu lăsaţi copiii fără supraveghere în încăperi unde sunt conectate receptoarele electrice;
- nu încălcați regulile de protecție în instalațiile electrice;
- nu încălcați normele de amenajare și exploatare a instalațiilor electrice;
- nu interveniți în incinta posturilor de transformare, panourilor electrice și în schemele receptoarelor electrice.
- Evitați să utilizați aparatele electrice în baie sau în încăperile cu umiditate ridicată: apa în combinaţie cu electricitatea prezintă pericol pentru viaţă.
- Nu plantați copaci în apropierea liniilor electrice, iar dacă acestea deja cresc sub liniile electrice, nu urcați pe ei şi nu permiteți copiilor să se urce.
Un pericol deosebit poate apărea după furtuni şi ploi torenţiale când liniile electrice pot fi avariate. Dacă ai observat un fir electric rupt şi căzut la pământ, nu te apropia de el. Anunță imediat reprezentanţii reţelelor electrice.
Spre regret, doar de la începutul anului 2017, nerespectarea regulilor securităţii electrice în instalațiile electrice casnice deja a adus la 5 cazuri de electrocutare cu deces.
Energia poate aduce confort când este utilizată corect, iar în cazul utilizări incorecte ea poate aduce doar nenorociri.
Vlad BULGARI, inspector IET Căușeni sectorul Ștefan Vodă