Noutăți

Ei deschid porțile Moldovei pentru o lume-ntreagă

La 9 iunie la Ștefan Vodă a fost serbată cu somptuozitate binemeritată Ziua profesională a Poliției de Frontieră. Fanfara casei de cultură „Ciocârlia” a adunat ca magnetul locuitorii urbei pe piața Libertății unde s-a desfășurat prima parte a evenimentului solemn.

După ce colaboratorii Direcției regionale Est s-au aliniat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare foarte bine s-au înscris în canavaua sărbătorii versurile rostite de moderatoarea dna Elena Rotari, șef al secției resurse umane al direcției regionale Sud: „Aici, acasă, la hotar/De țară dulce, ca o odă/Stăm drepți ca falnicii stejari/Urmând poruncile lui Vodă/Aici suntem o țară,/Un neam și un destin/Aici nu e amară/Nici frunza de pelin”.

La sărbătoare au fost prezente multe persoane oficiale din Chișinău, raioanele Ștefan Vodă și Căușeni: Valeriu Lungu, șef al direcției regim și ordine publică al Departamentului Poliției de Frontieră, ex-șef al Direcției Regionale Est; Nicolae Molozea, președintele raionului Ștefan Vodă; Vitalie Rusanovschi, reprezentantul Guvernului în raionul Ștefan Vodă; Mihail Antonov, reprezentantul Guvernului în raionul Căușeni; Andrei Trofimov, șef al Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă; Iurie Maximov, șef al Inspectoratului de poliție Căușeni; Dumitru Munteanu, Biroul Vamal Bender; Petru Tofan, procuror al raionului Ștefan Vodă; Ion Oboroceanu, procuror al raionului Căușeni; Iulian Lăpteanu, șef al Direcţiei teritoriale Căuşeni al Serviciului Informații și Securitate, Căușeni; Andrei Batâr, șef Batalionului Inspectoratului Național de patrulare; Iarmo Chemmpinen, șef al Misiunii EUBAM și alții. De asemenea la sărbătoare au fost prezenți și veteranii Serviciului Grăniceri și a Poliției de Frontieră.

A urmat depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, iar apoi pe Piața Libertății angajații Poliției de Frontieră au demonstrat că sunt bine pregătiți pentru apărarea hotarelor țării, deținând înalte și apreciabile deprinderi practice, inclusiv în domeniul cinologic. Pentru informare: al doilea an consecutiv echipa canină – Radu Sergiu și TINA urcă pe prima treaptă a podiumului al competiției la nivel național în domeniul chinologic „Biatlon”

Partea solemnă a evenimentului s-a desfășurat în sala de ședințe a școlii de arte „Maria Bieșu”. Primul a felicitat colegii de breaslă dl Ruslan Galușca, șef al Direcției Regionale Est, mulțumindu-le pentru profesionalism și efort, abnegație și onestitate. Cu prilejul sărbătorii a fost dat citirii ordinul șefului interimar al Departamentului Poliției de Frontieră „Cu privire la stimularea angajaților”. Un șir întreg de angajați s-au ridicat pe scenă pentru a primi diferite distincții și a se scalda în aplauzele colegilor.

Cu un mesaj cald de felicitare și încurajare a venit în fața foștilor colegi dl Valeriu Lungu care este mândru de faptul că colaboratorii Direcției Regionale Est în frunte cu dl Ruslan Galușca demonstrează rezultate înalte în activitate, apreciate de conducerea Departamentului Poliției de Frontieră.

Dl Nicolae Molozea a adresat sărbătoriților cele mai frumoase și cordiale urări de bine, îndemnându-i să nu uite niciodată de un aspect important al misiunii lor nobile: de comportamentul polițiștilor de frontieră în mare măsură depinde ce impresii – pozitive sau negative – vor avea despre țara noastră acei care vizitează Moldova. Președintele raionului a dorit angajaților Poliției de Frontieră care au un serviciu deloc ușor, periculos pentru viață, de fiecare dată să se întoarcă acasă la părinți, la familie vii și nevătămați.

Dl Ion Țurcan, secretarul Consiliului raional, a dat citirii dispoziția președintelui raionului, conform căreia pentru serviciul impecabil, spirit creativ în exercitarea obligațiunilor funcționale, performanțe obținute în activitate au fost decernați cu cadou de preț și Diploma de Onoare a Consiliului raional Dmitri Bucicov, locotenent-colonel, șef al secției logistică a Direcției Regionale Est, Serghei Eni, locotenent-colonel, șef al centrului regional de coordonare al Direcției Regionale Est, Dina Gaidampas, plutonier adjutant, inspector al unității control al frontierii a sectorului „Tudora-1”, Raisa Ziblic, plutoner major, inspector-intendent al sectorului de poliție de frontieră „Troițcoe”, Elena Ceban, sergent, inspector al unității control al frontierei a sectorului „Tudora-2”. Încă cinci colaboratori au fost decernați cu Diploma de Onoare a Consiliului raional.

Cu mesaje de felicitare și înaltă apreciere a activității, a colaborării și conlucrării reciproce au venit în fața polițiștilor de frontieră domnii Vitalie Rusanovschi, Dumitru Munteanu, Ion Oboroceanu, Petru Tofan, Iulian Lăpteanu. Dl Andrei Trofimov în luarea sa de cuvânt a adus și un exemplu elocvent de conlucrare eficientă cu poliția de frontieră: recent cu ajutorul chinologului și patrupedului a fost descoperit un furt în s. Popeasca.

Un cadou frumos – cântece și piese instrumentale – au făcut sărbătoriților artiștii amatori și elevii școlii de arte Victor Șargarovschi, Tina Verebcean, ansamblu de vioriști, Arina Bădulescu, Ana-Valeria Dumitrașcu.

A fost o sărbătoare de suflet, cu zâmbete fericite și voie bună pentru acești oameni frumoși la chip și suflet, care nu aleargă după glorie ușoară, ci muncesc zi de zi pe tărâmul dificil al frontierei. Dar mândria cea mai mare a polițiștilor de frontieră este onoarea de a fi primii care deschid porțile Moldovei pentru o lume-ntreagă.

Fotografiile de la eveniment sunt plasate pe site în rubrica „Galerie foto”