La 11 noiembrie Centrul de informare și documentare privind drepturile copilului din Moldova a desfășurat un atelier de lucru din etapa a II-a a stagiului de formare de lungă durată pentru profesorii de educație civică din raionul Ștefan Vodă, scopul general fiind promovarea activității educaționale bazate pe drepturile copilului, în special dreptul de a nu fi discriminat, identitate și la opinie.
Formatorul, dl Iosif Moldovanu, a început activitatea, adresând profesorilor întrebări, ce le-a reușit după ultimul atelier de lucru, cu ce dificultăți s-au întâlnit și cum le-au depășit. Astfel, s-a început o discuție vie, profesorii aducând exemple reale din propria activitate. Una din probleme este notarea elevilor – cum poate fi apreciată poziția civică a elevului prin note? Oare poți să fii un patriot pe nota „10” sau „5”? Cum de procedat în cazul când elevul cunoaște la perfecție teoria obiectului, iar în practică comportamentul lui deviază de cele spuse la lecție? De la întrebări treptat s-a făcut trecerea la temele de pe ordinea de lucru a atelierului – noțiunea de drepturi în conflict, caracteristici ale unei legi bune, prevederi ale legislației care vizează copiii, aplicarea corectă a legii tinerilor, responsabilitatea socială și împărțirea responsabilităților sociale.
Este binevenită această stagiune atât pentru profesori, cât și pentru elevi, fiindcă, din păcate, avem prea multe lacune în educație civică participatorie și incluzivă a tinerii generații. Avem nevoie de cetățeni activi, onești, cu poziția civică onorabilă și sinceră…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”