Cultură, Tineret, Sport și Turism Noutăți

Ecoul sărbătorii Dragobete

Pentru că iubirea e sentimentul  care vrem să ne ghideze în tot ceia ce alegem să facem în fiecare zi, Dragobete sărbătoarea dragostei îşi are rădăcinile în tradiţiile dace  şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii.

Dragobete fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, i se mai spune cap de primăvară sau cap de vară,  era identificat  cu Cupidon – zeul iubirii în mitologie.

Conform tradiţiei populare, în dimineaţa de dragobete fetele adunau zăpadă şi o topeau, păstrînd apa în vase noi.

Cine se spăla cu această apă devenea mai frumoasă şi avea noroc în dragoste, apoi îmbrăcaţi în cele mai bune haine, tinerii se întălneau  în centrul satului şi plecau să caute flori de primăvară prin păduri şi lunci. La ora prînzului, fetele se întorceau în sat alergînd, urmărite de cîte un băiat căruia îî căzuse drag. Dacă băiatul era iute de picior şi  o ajungea, iar fata îi plăcea, el o săruta  în văzul tuturor.

De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele, săruturile acestea semnificau logodna celor doi pentru un an sau chiar pentru mai mult, Dragobete fiin un prilej pentru a-şi arăta dragostea în faţa comunităţii.

Luna februarie găzdueşte sărbătoarea dragobetelui şi ne-am propus să sărbătorim întrun mod mai deosebit  mai specific.

Au fost propuse patru variante posibile pentru prezentarea fiecărei localităţi:

  • Cele mai frumoase cereri în căsătorie (Lazo, Volintiri, Feşteliţa)
  • Redarea ciclurilor naturii (Răscăieţi)
  • Cel ami bun timp de ursit (Antoneşti, Caplani, Olăneşti)
  • Cea mai frumoasă poveste de dragoste (Carahasani, Crocmaz, Brezoaia, Marianca de Jos, Popeasca, Purcari)

 Instituţiile de cultură din cele 16 localităţi din raionul Ştefan Vodă (Olăneşti, Copceac, Ştefan Vodă) au demonstrat că această sărbătoare poate fi sărbătorită conştiincios, ce are o entitate magică, în întreg raion au fost împlicaţi tineri care au participat la divesrse şezători, unde au vorbit despre dragoste şi puterile ei miraculoase, ba chiar au pus în practică unele mesaje de dragoste şi mulţumiri pentru cei dragi, cuvinte pe care ne-ar fi greu să le spunem în faţă, dar care pe hîrtie se aştern mult mai uşor.

                                 Alina Rovenco Şevcenco, specialist superior DCTST