Noutăți

Dragobetele sărută fetele…

Dragobetele, Fiul Dochiei, zeul dragostei pe plaiurile românești, a fost sărbătorit într-un mod inedit la Ștefan Vodă, în premieră, la nivel raional. Activitatea organizată de către Direcția cultură, tineret, sport și turism, în parteneriat cu casele de cultură și bibliotecile publice din localitățile raionului s-a desfășurat sub egida Consiliului raional. Activitatea care a avut loc la aer liber, în fața casei de cultură orășenești, a fost una foarte frumoasă, cu participarea celor mai celebre cupluri din istoria și literatura română și mondială personajele fiind prezentați de către tinerii și tinere deghizați în haine spectaculoase al epocii și țării în care au trăit eroii îndrăgostiți. (Fotografiile de la sărbătoare sunt publicate în rubrica „Galerie Foto”)

A fost prezent la activitate și dl Vasile Maxim, președintele raionului care a felicitat călduros toată lumea cu sărbătoarea Dragobetelui care totodată simbolizează renașterea naturii dorind tuturor să trăiască sentimente profunde și fericite de dragoste alături de ființa iubită. Unde dragoste nu e, nimic nu e…

„Îndrăgostiții”  au mers în alai iar apoi, cu mesaje de dragoste, dialoguri, mini-fragmente înscenate au venit în fața publicului Făt Frumos și Ileana Cosânzeana (Daniel Vornicescu și Alina Șciopu din Ștefan Vodă, Elena Vorona și Denis Ceban din Copceac, Maria Negară și Andrian Belibov din Feștelița, Nicoleta Balan și Nicu Budișteanu din Talmaza), Viorel și Zamfira din „Nunta Zamfirii” (Estera Țoran și Azidin Deeb, BP Ștean Vodă), Cătălin și Cătălina din Luceafărul (Valeria Ceban-Stanislav Bondarenco din Lazo), Rada și Zobar (Corina Bolozan și Mihail Negru din Căplani, Ionela Bujorean și Victor Bursuc din Ștefănești, Dana Ermurache și Mihai Bodiu din Popeasca), Mihai Eminescu și Veronica Micle (Nicoleta Hortie și Alexandru Iurco din Slobozia), Romeo și Julieta (Cristina Pâsla și David Mocanu din Tudora, Tatiana Cîineva și Serghei Stepanov din Semionovca, Iuliana Burlacu și Serghei Cebotari din Olănești, Cornelia Cașcaval și Maxim Antonov din Carahasani), Anna Carenina și graf Vronschii (Oxana Onofrei și Ion Ciumacenco din Alava), Dafin și Vestra (Adelina Muntean și Vadim Prisac din din Antonești), Jasmin și Aladdin (Anastasia Crivorucenco și Ilie Ciornîi din Brezoia), Asoli și Grei (Mihaela Batâr și  Vlad Petre din Marianca de Jos), Constanția și Dartanian (Elena Cătărău și Nicolae Antoci din Olănești), Allan și Maitreyi (Dana Bînca și Ion Ceban din Răscăieți), faraon și Nefertiti (Olga Talchiu și Vadim Galata din Olănești), Marc Antonii și Cleopatra (Ana Arșer și Iaroslav Grigoriev din Olănești), Cenușereasa și Prințul (Dana Meteliscaia și Vladimir Malinin din Olănești).

Fiecare pereche a venit cu un mărțișor original care a fost fixat pe harta raionului, pe localitatea pe care o reprezentau. Organizatorii au menționat toți participanții oferindu-le cadouri cu inscripția în engleză „Eu te iubesc”.

Moderatoarea sărbătorii, dna Alina Rovenco-Șevcenco, specialist superior al DCTST, a invitat toate perechile la hora îndrăgostiților, deoarece dansul unește, dansul exprimă fără cuvinte unele lucruri pe care îndrăgostiții nu le pot rosti…

După dansuri a urmat un moment impresionant: lansarea în aer a simbolului dragostei – inimii zburătoare (23 de baloane cu heliu în formă de inimă).

A doua parte a sărbătorii, cafeneaua muzicală, a avut loc într-un local, spațiul fiind oferit gratis de către dl Andrei Rovenco. Au organizat acest compartiment al sărbătorii dnii Ion Talmazan-junior și Anatol Gorun de la Cioburciu (muzica). Au participat 5 perechi din localitățile Ștefan Vodă, Olănești, Feștelița, Căplani și Talmaza. A fost o petrecere interesantă, cu cântece, dansuri, poezii de dragoste.

Deși nu e primit de a finaliza un material pozitiv cu o notă tristă, totuși este necesar de menționat un lucru îngrijorător: lipsa dorinței la locuitorii noștri de a participa, fie și în calitate de spectatori, la măsurile culturale plămădite de specialiști din domeniu cu atât drag, dar și cu eforturi susținute. Indiferență, pasivitatea devin un drog, la fel ca dependența de Internet, de rețele sociale. Dintre realitate cât de frumoasă n-ar fi ea și lumea virtuală tineretul, și nu numai, tot mai des alege ficțiunea de pe ecranele smartfoanelor, laptopurilor etc. …

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”