În scopul studierii, valorificării și promovării artei muzicale instrumentale, însușirii măiestriei interpretative la fluier, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) a organizat, la 16 mai, de comun acord cu direcția cultură, tineret, sport și turism, repetiția deschisă a formației de fluierași „Doruleț” din s. Volintiri. Evenimentul a avut loc în casa de cultură din localitate. CNCPPCI a fost prezentat de către dnii Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, Ghenadie Tutunaru, specialist principal, muzicolog, Alexandru Bajov, specialist principal, foto-video operator. A adus la Volintiri colecția sa de instrumente muzicale dl Andrei Solomon, meșter popular din com. Sarata Galbenă, raionul Hâncești.
Despre atitudinea administrației publice locale față de activitatea formațiilor de artiști amatori vorbește elocvent prezența în casa de cultură a dlui Nicolae Moiseev, primar de Volintir care a venit să salute participanții și în fața tuturora să-i mulțumească dlui Constantin Toma, conducător al „Dorulețului”, pentru truda depusă cu multă dragoste și talent muzical și pedagogic. Deoarece fluieriștii sunt și elevii liceului „M. Bieșu”, a venit la activitate cu un mesaj frumos și dna Angela Țih, directorul Liceului. Dumneaei a anunțat un minut de reculegere în amintirea dnei Bieșu care cinci ani în urmă în aceasta zi a plecat în nemurire.
Dna Valentina Uța, șefa DCTST, a oferit informația despre activitatea și succesele obținute de către formația „Doruleț”, „Lăstărașii” din s. Carahasani și „Fluierașii” din Marianca de Jos. Cele mai multe laure au strâns la diferite concursuri și festivaluri formația „Doruleț” din Volintiri (standul din holul casei de cultură (vezi foto) confirmă acest fapt).
Dl Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, a vorbit despre rolul fluierului în îndeletnicirile moldovenilor în trecut, necesitatea de a promova acest instrument în noile realități ale timpului și accentuat că formația „Doruleț” a fost selectată nu întâmplător, dar pentru meritele în promovarea artei muzicale instrumentale.
Dl Andrei Solomon a cucerit simpatia celor prezenți la activitate povestind cu umor cum a devenit meșter popular în confecționarea instrumentelor muzicale. Dumnealui este cunoscut în toată țara, pe parcusul vieții a confecționat în jur de 1500 de fluieri, naiuri și cavaluri. Dumnealui a îndemnat tinerii artiști să fie fideli artei populare toată viața lor.
La repetiția deschisă a participat grupa mică a colectivului. Copiii au fost bravo, demonstrând multe procedee, înțelegând pe dl Toma din jumătate de cuvânt și privire. Această înțelegere și iscusința interpretativă a fost formată în decursul multor repetiții de rând cu munca asiduă a copiilor și conducătorului. Grupa mare a încheiat repetiția cu o suită de melodii la fluier, demonstrând că deja sunt adevărați artiști.
O impresie bună au lăsat și colectivul „Lăstărașii” din s. Carahasani. Fără doar și poate, din acești „lăstari” va crește o întreagă pădure muzicală cu interpreți talentați și frumoși. Zic așa, deoarece colectivul, activând în condiții nefavorabile, nu se lasă de fluier și muzica populară. Bravo conducătorului dlui Dorin Ceban!
Prestația colectivelor a primit o apreciere înaltă din partea specialiștilor CNCPPCI. Dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, a mulțumit dlui Toma pentru educația micilor artiști, pentru munca creativă care deja a adus roade frumoase – an de an locuri premiante, diplome și trofee la concursuri în țară și peste hotarele ei. Raionul se mândrește cu acest colectiv care cu succes participă practic la toate evenimente culturale.
Dl Leșanu, care 50 de an a muncit în domeniul culturii în s. Volintiri, a avut o rugăminte către factorii de decizie – colectivul talentat trebuie să fie promovat prin emisiuni televizate și la radio, prin cât mai multe deplasări peste hotarele țării. Copiii care în timpurile noastre cu multe ispite nesănătoase se ocupă de arta frumosului trebuie să fie motivați pentru a fi urmăriți pe această cale și de alți semeni de ai lor.
Dl Oleg Volontir a informat că filmările video făcute în aceasta zi vor rămâne în fondurile CNCPPCI pentru totdeauna. Când acești copii vor deveni părinți vor avea posibilitate să vizioneze filmarea împreună cu proprii copii. Propunerea făcută de către dl Leșanu va fi luată în considerație.
Deci, activitatea a fost organizată și desfășurată la nivel înalt. Un fapt este regretabil – prezența redusă a specialiștilor din sfera culturii din raioanele sudice pentru care a fost preconizată activitatea la Volintiri. Omul, și nu numai de artă, crește când învață de la colegi, preluând lucruri utile și frumoase, când poate analiza propria creație prin comparație cu alte exemple demne de urmat…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”