Noutăți

Donarea de sânge poate salva viața

Ziua mondială a donatorului de sânge este sărbătorită în fiecare an, la 14 iunie, în întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații de sânge.

În preajma acestui eveniment la secția de transfuzie a sângelui ce activează în cadrul spitalului raional Ștefan Vodă a avut loc donarea de sânge. După cum a informat dl Iurie Cheptanari, șeful secției, la donarea de sânge au venit donatorii benevoli din or. Ștefan Vodă, satele Talmaza, Ermoclia, Răscăieți și Cioburciu, în total în jur la 70 de persoane. Fiecare donator va primi un colet cu produse alimentare valoarea calorifică a cărora înlocuiește sângele donat și o zi liberă pentru cei angajați în câmpul muncii.

Printre mulțimea de oameni care își așteptau rândul se afla și dl Ion Țîbîrnac, șeful centrului de sănătate Talmaza. Faptul acesta vorbește de la sine despre atitudinea responsabilă a conducătorului instituției față de donarea sângelui. Pentru 25 de donatori a fost organizat transportul, mai mult, la întoarcere acești oameni vor servi o masă și vor primi încă un colet cu produse alimentare în sumă de 110 lei din contul instituției. Astfel, s. Talmaza în fiecare an îndeplinește planul stabilit de donare a sângelui.

Satul Talmaza nu este unicul exemplu în acest sens. Un șir întreg de primării, conform deciziei consiliilor locale, alocă pentru donatori a câte 100 lei, organizează transportarea donatorilor la secția de transfuzie a sângelui.

Donarea sângelui este o faptă nobilă, o dovadă elocventă a omeniei și neindiferenții față de viața și sănătatea concetățenilor noștri.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”