Noutăți

Donarea de sânge cu ghinion

Donarea de sânge, această cauză nobilă, totodată este și o problemă destul de complicată cu care se confruntă atât medicina primară pe umerele căreia s-a pus sarcina de a identifica donatorii și a le expedia la centul de transfuzie a sângelui, cât și pentru administrația publică locală de nivelul I. În pofida acestui fapt, planul pe anul 2019, cu eforturi comune, a fost împlinit la 99,8 procente, a informat dl Iurie Cheptanari, șeful secției de transfuzie a sângelui. În luna ianuarie au donat sânge 121 de voluntari, în februarie va fi colectat sângele, conform graficului stabilit, de la donatorii voluntari din localitățile Răscăieți, Slobozia, Cioburciu, Feștelița, Copceac și Ștefănești. La moment centrul dispune de 100 de pungi pentru colectarea sângelui, încă 30 încurând vor fi aduse de la Chișinău.

Astfel, la 7 februarie, s-au prezentat mai mulți de 20 de voluntari din s. Răscăieți, alte persoane, în jur de 10 la număr, însă din cauza problemelor tehnice (s-a defectat calculatorul) donarea s-a început la orele 11. Prin urmare, nu toți au avut răbdarea să aștepte atâta timp și au plecat acasă. De menționat, primăria Răscăieți a acordat ajutor la transportarea donatorilor la Ștefan Vodă alimentând autovehiculul centrului de sănătate cu 10 litri de benzină.

Conform legii, fiecare donator primește un colet cu diverse produse alimentare, 2 zile libere, dintre care una, după dorință, se adaugă la concediu.

Un mare avantaj despre care nu cunoaște multă lume este examinarea aprofundată a sângelui donat la centrul de transfuzia sângelui din Chișinău. Astfel, la unii donatori au fost depistate diferite maladii despre care ei nici nu bănuiau. Boala depistată precoce să tratează mult mai ușor și eficient. Omul care donează sânge de 3-4 ori pe an se simte mult mai bine și chiar arată altfel, mai tânăr decât semenii lui.

Donarea de sânge are loc de două ori pe săptămână, marți și vineri. Fiecare donator face o faptă bună pentru oamenii suferinzi, dar și pentru propria sănătate.