Noutăți

Discuții deschise la o cafea cu polițiștii

„La o cafea cu un polițist”. Ideea acestei campanii vine din SUA, în Moldova pentru prima dată a fost desfășurată în anul 2017, la Chișinău.

La 4 decembrie curent, la Ștefan Vodă, la o cafea și discuție liberă și sinceră s-au întâlnit polițiștii și reprezentanții societății civile. După cum au informat prezența angajații secției securitatea publică, scopul campaniei care se implementează în toată țara este înlăturarea barierelor dintre oamenii legii și membrii comunității, din care au de beneficiat ambele părți.

Polițiștii au vorbit despre problemele cu care se confruntă și care ar fi putut soluționate cu mult mai rapid și eficient cu implicarea cetățenilor. Polițiștii au adus exemple concrete din experiența proprie de lucru când au fost prevenite sau descoperite crimele săvârșite cu ajutorul cetățenilor care au informat forțele de ordine la timpul potrivit. De multe ori nepăsarea sau indiferența noastră are consecințe grave pentru vecinii și cunoscuții noștri, pentru societate. Proiectele deja implementate, e vorba de „Supravegherea de vecinătate” și „Bunicii grijulii”, dau roade bune, să schimbă mentalitatea oamenilor, deși cu mare greu, cu pași mici.

Cei prezenți la discuție au încercat să identifice problemele care împiedică buna comunicare a populației cu polițiștii. Printre altele au fost numite birocratismul, nivelul scăzut de profesionalism, deprecierea calităților omenești a unor reprezentanți ai forțelor de ordine de către membrii comunității, nivelul scăzut de educație, cultură și informare a populației, dezamăgirea și neîncrederea oamenilor în toate organele statului, imperfecțiunea legislației în vigoare etc.

  Cu toate acestea este important ca cetățenii să înțeleagă că buna comunicare și conlucrare cu organele de drept este necesară pentru a schimba situația în localitățile noastre spre mai bine. Intervenția poliției la momentul oportun, datorită sesizării din partea cetățenilor, poate salva vieți, preveni crime și contracara alte infracțiuni.

Apropo, în cafeneaua „Lavender” din centrul raional este instalată o cutie cu inscripția „La o cafea cu un polițist” pentru ca cetățenii să vină cu propuneri sau informații în scris, păstrând, la dorință, anonimatul. Informația importantă va fi verificată și luate măsuri de rigoare.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”