Noutăți

Disciplinarea pozitivă a părinților educatori

În cadrul direcției asistență socială și protecția familiei, la 13 iunie curent, s-a desfășurat seminarul cu asistenții parentali profesioniști din localitățile raionului Ștefan Vodă. Din 15 APP-iști care activează în cadrul acestui serviciu la masa rotundă a fost prezenți 13.

Tematica seminarului „Consiliere psihologică în disciplinarea pozitivă a părinților educatori” cu mottoul „Pentru copii dragostea înseamnă timp” este importantă și actuală, deoarece părinții prezenți la seminar au recunoscut că au fost educați în baza altor principii, pedeapsa fizică fiind acceptată de societate. Participanții s-au implicat activ în discuții la temă, venind cu părerea proprie și aducând exemple concrete din propria copilărie. În centru dezbaterilor a fost pusă diferența dintre educația care au primit-o ei prin pedeapsa fizică și consecințele acesteia, dar și disciplinarea care trebuie să o manifeste părinții asupra copiilor lor. Astfel, ascultarea reflexivă și comunicarea mesajului sunt straja de bază în disciplinare și fără ele disciplinarea pozitivă eșuează. Aplicarea disciplinării a fost depănată pas după pas până când s-a ajuns la identificarea personală. Pentru ca fiecare părinte să-și poată da seama la ce nivel se află și ce trebuie de revizuit pe viitor în profesia de părinte, a fost organizat un test de autoevaluare pentru a măsura în procente raționamentul, emotivitatea și inteligența. Seminarul a durat 1,5 ore.

Disciplinarea pozitivă este un subiect foarte larg care necesită instruire permanentă deoarece este foarte dificil să poți face față unor situații cu care se confruntă copiii minori și părinții acestora. Meseria de a fi părinte nu este atât de simplă și nu se absolvește, de aceea părintele cu ajutorul specialiștilor se află la instruirea permanentă în care i se întinde o mână de ajutor în depășirea unor situații de criză.

Elena TULUMARI, șef serviciu APP