Agricultură și Alimentație Noutăți

Din preocupările agricultorilor

Erbicidarea reprezintă una dintre principalele lucrari de îngrijire a culturilor agricole, iar lipsa acestei etape poate produce o pierdere de recoltă cuprinsă între 10 și 20%, dar acest fenomen poate atinge și o extremă de 60-70%. Specialiștii Direcției agricultură și alimentație au fost invitați în teritoriu la primăria Crocmaz, unde a avut loc o întâlnire de lucru comună cu specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și producătorii agricoli din teritoriu pe această temă. Scopul principal fiind acela de a informa și evita litigiile apărute între agricultori în această perioadă care se repetă an de an în localitate și duc la urmări neplăcute între agricultorii deținători a suprafețelor învecinate.

Agenții economici au fost informați despre următoarele măsuri esențiale la erbicidare:

  • Evitarea aplicării erbicidelor în perioadele cu vânt, pentru a nu afecta culturile învecinate;
  • Purtarea în timpul lucrului a echipamentului de protecție;
  • Evitarea contactului soluției de stropit cu pielea, ochii sau îmbrăcămintea;
  • Prepararea soluției de erbicide în locurile sigure, departe de fântâni și de sursele de alimentare cu apă;
  • Clătirea de 3 ori a ambalajelor după golire și predarea acestora centrelor de colectare a ambalajelor de pesticide;
  • A nu refolosi ambalajele în alte scopuri;
  • Curățarea cu atenție a tuturor aparatelor și echipamentelor folosite conform instrucțiunilor.

Realizată cu produsele adecvate și cu respectarea normelor de aplicare, erbicidarea este o măsură fitotehnică ce are un rol esențial în obținerea unei recolte bogate și sănătoase, indiferent de speciile cultivate, este important să completezi erbicidarea cu efectuarea corectă și la timp a lucrărilor agricole specific fiecărei culturi.

Diana Rusu, șefa DAA