Săptămâna curentă Direcția Cultură, Tineret, Sport și Turism a efectuat mai multe vizite de lucru în teritoriu la bibliotecile publice teritoriale din raion. În cadrul vizitelor a fost repartizată donația de carte, acordată DCTST de către BNRM. Astfel au fost repartizate 225 unități materiale de carte în valoare de 47741 lei.
Un alt obiectiv al DCTST, în cadrul acestei vizite, a fost de a verifica dacă sunt respectate toate instrucțiunile privind reluarea activității bibliotecilor. Reamintim că la propunerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a dispus reluarea începând cu data de 1 iunie 2020, a activității muzeelor și bibliotecilor, fără organizarea evenimentelor culturale în masă, asigurând respectarea următoarelor măsuri:
– respectarea distanței sociale;
– limitarea numărului de persoane;
– amplasarea locurilor de lectură respectând distanța de 2 metri între ele;
– asigurarea personalului cu echipament de protecție;
– verificarea temperaturii fiecărui vizitator la intrare;
– asigurarea cu soluții dezinfectante la intrare;
– asigurarea aerisirii și dezinfecției suprafețelor la fiecare 2 ore.
Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a venit, de asemenea, cu precizări că în cel mai apropiat timp va fi elaborat și aprobat printr-un act administrativ instrucțiunile de activitate a unităților menționate, act ce va fi coordonat cu Agenţia Naţională de Sănătate Publică.
În urma acestor verificări DCTST a constatat că bibliotecile publice sunt pregătite, în mare măsură, pentru reluarea activității. Spunem în mare măsură, deoarece avem biblioteci care sunt în proces de reparație, aici menționăm BP Cioburciu, BP Talmaza nr. 2, BP Marianca de Jos, sperăm ca după efectuarea lucrărilor beneficiarii să se bucure de un spațiu mult mai luminos, călduros și plăcut.
Menționăm că în timpul carantinei bibliotecile și-au continuat activitatea, doar că în mediul on-line. Bibliotecile, care în luna februarie au fost încadrate în proiectul „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” organizat de CICDE, au continuat instruirile cu ajutorul sesiunilor on-line: „Organizarea alegerilor pe timp de pandemie de COVID-19”. Alte două proiecte care au continuat să fie implementate cu ajutorul lucrului la distanță sunt ”Consolidarea Presei independente și a Educației Mediatice în Moldova”, instruiri organizate de către Centrul de Excelență Căușeni pentru bibliotecarii din raionul Ștefan Vodă și „Ora să ȘTIM Moldova”.
Marina GANEA,
specialist superior DCTST