Noutăți

Diminuarea riscurilor de inundare continuă

La data de 29 iunie curent, dl Vasile Maxim, președintele raionului și președintele comisiei pentru situații de urgență, a convocat o ședință on-line  a comisiei la ordinea de zi fiind situația pe râul Nistru. La 26 iunie dl Maxim împreună dl Topor, șeful secției situații excepționale Ștefan Vodă, au inspectat starea digului pentru a identifica porțiunile de risc și a întreprinde măsuri necesare pentru întărirea barajului. Din aceeași zi   APL-urile de nivelul I au  început lucrările fiind antrenați atât localnicii cât și tehnica oferită de SA Drumuri Căușeni, „Apă-Canal” Ștefan Vodă, agenți economici privați. La Răscăieți urmează a fi întărite 50 de metri de dig care va proteja culturile agricole din lunca râului Nistru. Președintele comisiei a informat că au fost procurate o mie de saci și două roabe, deoarece porțiunea digului de la Răscăieți este îngustă și lucrul se face manual, adică sacii cu nisip se cară cu roaba, dar și oamenii fac acest lucru, ducând sacii în spate. Astfel, în hotărârea ședinței de azi va fi stipulată adresarea către Consiliul raional cu  solicitarea de a aloca surse financiare pentru efectuarea lucrărilor pe dig.

Dl Maxim a informat că ieri, 28 iunie 2020, premierul Ion Chicu, însoțit de conducerea raionului, reprezentanții IGSU,  au examinat riscurile de inundație a localităților din lunca Nistrului. Dl Chicu  a asigurat că toate cheltuielile APL vor fi compensate, pentru aceasta este necesar de dus evidență strictă a eforturilor materiale și umane depuse.

Dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale Ștefan Vodă, a informat că viitura se așteaptă mâine. Ultima informație despre situația pe Nistru inspiră speranță, deoarece, conform măsurărilor, la Talmaza nivelul apei a scăzut cu un centimetru. După ce terenul a fost examinat cu drona s-a stabilit că apele Nistrului s-au revărsat peste malul stâng,  care este mai jos, în Transnistria. Să depun eforturi în continuare pentru consolidarea digurilor, pentru a ține piept calamității naturale.

Despre situația epidemiologică au vorbit dl Valeriu Boian, vicepreședintele comisiei extraordinare de sănătate publică, dna Haret și dl Balanețchi, conducătorii instituțiilor medicale. Astfel, sâmbăta și duminica în raion au fost confirmate pozitiv câte un caz, situația mai gravă fiind în Ștefan Vodă și Copceac unde de la începutul lunii iunie până în prezent au fost infectate cu COVID-19 a câte 21 de persoane. De la 7 persoane din secția COVID a spitalului raional astăzi au fost preluate probele, rezultatul va fi mâine. De la 1 iulie se încep examinările profilactice a profesorilor și educatorilor, vor reîncepe activitatea staționarele de zi, cu excepția  s. Copceac.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”