Noutăți

Diabetul zaharat – un mod deosebit de viaţă

La  14 noiembrie toată opinia medicală a marcat Ziua mondială de combatere şi profilaxie a diabetului zaharat. Centrul de Sănătate Ştefan Vodă a consemnat această zi de comun cu Asociaţia Home Care în Moldova cu suportul Ambasadei Republicii Cehe.

În raionul Ştefan Vodă sunt înregistrați 2158 pacienţi cu diabet zaharat. În fapt, diabetul zaharat este un mod deosebit de viaţă pentru pacienţii care respectă regulile pentru un mod sănătos de viaţă. „Diabetul zaharat – un mod deosebit de viaţă” – aceasta prelegere a fost susținută de autorul acestor rânduri în fața beneficiarilor Centrului de îngrijiri la domiciliu „Maria Magdalena” din or. Ştefan Vodă. La masa rotundă au fost prezenţi locuitori ai oraşului, persoane ce suferă de diabet zaharat sau sunt în grupa de risc pentru a dezvolta această maladie. Cei prezenţi au beneficiat de materiale informative, au făcut testul la glucoză.

Diabetul zaharat este majorarea permanentă a zahărului în sânge. Jumătate din persoanele care suferă de diabet zaharat nu cunosc faptul că ei sunt bolnavi. Cu regret, această maladie se depistează la etapa complicaţiilor, deşi în programul de deservire a cetăţenilor la nivelul medicului de familie este indicat controlul anual al glicemiei la persoanele după 40 ani sau din grupa de risc, pe care mulţi din cetăţeni o refuză.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat sunt greutatea corporală excesivă, sedentarismul ( lipsa mişcării); stresul psihic excesiv, abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase. Un rol deosebit îl are factorul ereditar, infecţiile virale. Marele filosof Omar  Khayyam a spus: ,,Mai bine nu mânca nimic, decât să mănânci ce-ţi cade; mai bine nu bea nimic decât să bei ce-ţi cade; mai bine nu prieteni cu nimeni, decât să prieteneşti cu cine-ţi cade”.

Simptomele diabetului zaharat sunt: setea exagerată, oboseală, poliurie (urinare frecventă, multă), tulburări de vedere, poftă de mâncare sporită, mâncărime, scădere în greutate.

Sunt 3 piloni de bază în tratamentul diabetului zaharat: alimentaţia sănătoasă şi sportul pot să menţină pe un termen îndelungat starea bună a pacientului. Al treilea pilon este tratamentul medicamentos, care poate fi amânat pe mulţi ani dacă se respectă modul sănătos de viaţă. Cu regret, cetăţenii noștri ,,cred” doar în medicamente, nerespectând reguli elementare de ,,conviețuire” cu diabetul zaharat. Compania Naţională de Asigurări în Medicină asigură pacienţii asiguraţi şi neasiguraţi cu următoarele preparate antidiabetice: Glibencamidum, Gliclazidum, Metforminum, Repaglinidum, Insulinum Humanum.

Pot să vă ajute următoarele: ceaiuri antidiabetice din cruciulițe de nuci; păstăi de fasole; frunză de dafin; lucernă; scorţişoară.

Pacientul este propriul său medic. Astfel, înțelegând necesităţile propriului organism şi respectând indicaţiile medicului bolnavii pot să-și asigure o viaţă confortabilă îndelungată cu mici restricţii.

Vă dorim sănătate !

Mariana HARET, şef CS

sam_0300