Bibliotecarii bibliotecilor publice din localitățile raionului, la 23 februarie curent, s-au întrunit la seminar desfășurat de către direcția cultură, tineret, sport și turism ce a avut loc în sala de lectură a bibliotecii publice Ștefan Vodă.
Agenda seminarului a fost suprasolicitată, printre cele mai importante chestiuni discutate fiind totalurile activității în anul 2016 cu accentul pe probleme și rezerve, eficientizarea managementului rețelei de biblioteci, atestarea personalului de specialitate din toate tipurile de biblioteci, desfășurarea concursului literar „La izvoarele înțelepciunii”, activitatea rețelei Novateca și altele.
Dna Valentina Uța, șefa DCTST, a atras atenția asupra faptului că cadrele din sfera culturii din raionul Ștefan Vodă, inclusiv cele bibliotecare, au atins cel mai înalt nivel de îmbătrânire din republică. Este o problemă dureroasă și sensibilă pentru angajații cu vârsta înaintată, care, în pofida anilor grei de pe umeri, activează cu multă ardoare, însă schimbul generațiilor este, în primul rând, inevitabil, iar, în al doilea rând, fără „sânge tânăr” nu există progresul, indiferent de domeniu de activitate. Prin urmare, a accentuat dna Uța, este strict necesar ca în comun cu administrația publică locală și instituțiile de învățământ de identificat absolvenții gimnaziilor care doresc să facă studii în Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din or. Soroca cu condiția de a se întoarce în localitate după studii. Dirijarea corală, interpretarea instrumentală, instrumente populare și instrumentele aerofone și de percuție, dans, prelucrarea artistică a materialelor, regie, biblioteconomie și asistența informațională, turism – acestea sunt specialitățile care pot fi cuprinse la colegiul de la Soroca. Studiile sunt gratuite, înscrierea la colegiul se face în baza de concurs, însă la specialitățile „Biblioteconomie și asistența informațională” și „Turism” abiturienții vor fi înmatriculați în baza mediilor din certificatul de absolvire a gimnaziilor.
Dna Larisa Buraga, formator Centrul de Formare Ștefan Vodă, a oferit colegilor unele recomandări metodice, aducând și exemple de servicii moderne de bibliotecă din satele Talmaza, Cioburciu, Feștelița și istoriile de succes din bibliotecile publice satelor Ștefănești, Răscăieții Noi și Slobozia.