Noutăți

Despre prietenie să vorbim

   Ce poate fi mai frumos decât o prietenie sinceră și sănătoasă? Ne bazăm pe prietenii noștri zi de zi. Pentru a le mulțumi că sunt alături de noi, s-a desemnat o zi specială în care sărbătorim prietenia!  Pentru prima dată Ziua Prieteniei a fost  marcată  la 30 iulie 1958 în Paraguay. Mulți ani mai tîrziu, în  anul 2011, Organizația Națiunilor Unite a luat hotărîrea de a celebra această formă de unitate declarând 30 iulie Ziua Internațională a Prieteniei. Această zi specială, care este sărbătorită în întreaga lume, este pentru a aprecia și promova prietenii din toate mediile. Scopul inițiativei este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, țări, culturi și indivizi poate inspira pace și poate construi punți de legătură între comunități.

   De Ziua Internațională a Prieteniei puteți să vă surprindeți prietenii cu o călătorie în timp, care vă va permite să vă amintiți momentele frumoase, puteți crea un colaj cu poze vechi și un montaj video care să surprindă clipele de neuitat petrecute împreună s-au să compuneți o scrisoare în care să fie înșiruite 5-10 amintiri memorabile, trimiteți-o prin poștă și atunci zâmbetul de pe chipul prietenilor tăi va dura întreaga zi.  Cu toate acestea, intenția de a surprinde prietenii cu un cadou, o felicitate sau un gest este în continuare în mod inspirat de a marca această zi. Așadar, un șir de activități prietenești au fost organizate de către bibliotecile publice, casele de cultură și muzeele din localitățile raionului Ștefan Vodă: Expoziție virtuală (Ziua prieteniei pe Facebook); Prezentare Power-Point (Ce înseamnă prietenia? Să ne facem prieteni); Oră muzicală (La mulți ani dragi prieteni), Mesaje de prietenie (Desene pe asfalt, baloane, felicitări poștale)- casele de cultură: Purcari, Răscăieți; Lecturarea cărții/schimburi de impresii/comentarii pe marginea paginilor citite (Prietenii mei Dragi, de Eugen Doga); Ora literară Prietenii celebre între scriitori: (Mihai Eminescu și Ion Creangă, Mihail Sadoveanu și Gheorghe Topârceanu, Vasile Alecsandri și Frederic Mistol); Acțiuni culturale/lecturare (Eterna prieteniei dintre Mihail Eminescu și Ion Creangă; Eminescu și Slavici –o prietenie literară; Eminescu și Creangă o mare și frumoasă prietenie); Proverbe (Despre Prietenie și despre Prietenia Adevărată) bibliotecile publice Talmaza, Cioburciu, Ștefan Vodă; Vizionarea filmelor (Cartea Junglei; Toy Story)- Alava, Brezoaia;  Expoziție foto/vernisaj expozițional cu prietenii (animale, păsări); Ziua Internațională a Prieteniei  (Descoperiți-i originea)muzeul etnografic satul Crocmaz.

   Prietenii ne sunt familia pe care ne-o alegem, ne sunt alături la bine și la greu, indiferent dacă  locuiești aproape sau la mare distanță, nu uita să le suni, să le sărbătorești realizările, să întrebi ce mai fac și să le asculți răspunsurile. Cu cât investești mai mult într-o prietenie, cu atât va fi mai trainică și mai puternică.

Ababii Angela, specialist principal DCTST