La 15 mai curent, în incinta Direcției generale asistența socială și protecția familiei a avut loc seminarul „Femeile din grupurile subreprezentate: sporirea calității alegătoarelor prin abordarea diverselor probleme la întâlnirile cu candidații/ele la alegerile locale–2019”, în calitate de formatori fiind dle Aliona Muntean și Svetlana Guzgan. A participat la seminar și dna Catinca Mardarovici, experta Clubului Politic al Femeilor 50/50.
La începutul ședinței au fost explicate noțiunile de bază: gen/sex/egalitate/echitate/ gender sensibil. „În Republica Moldova, noi avem o problemă de înțelegere a egalității de gen. Egalitatea de gen nu înseamnă dreptate numai femeilor, de fapt, egalitatea de gen înseamnă dreptate, drepturi, oportunități și responsabilități egale pentru femei și bărbați. Femeile vor naște și în continuare copii, doar că vor ca în perioada de îngrijire să împartă aceste responsabilități între parteneri, astfel ca ambii să își poată face o carieră”, drept din start a accentuat dna Mardarovici.
Pe parcursul seminarului au fost abordate mai multe chestiuni din perspectiva egalităţii de şanse şi a nediscriminării grupurilor subreprezentate. Pe lângă informații utile au avut loc și exerciții practice privind identificarea/formularea problemelor specifice și abordarea lor în cadrul întâlnirilor electorale cu candidații, identificarea soluțiilor și trasarea eventualelor căi de rezolvare.
Seminarul a avut un caracter interactiv, participantele având posibilitate să-și spună părerea, bazându-se pe propria experiență, să pună întrebări și să primească răspunsuri calificate.
Deloc nu întâmplător acest seminar a fost stabilit pentru 15 mai, Ziua Internațională a Familiei, deoarece concluzia finală a participantelor a fost următoare: societatea trebuie să fie o familie mare, membrii căreia să ofere unul altuia susținere, implicându-se activ în soluționarea problemelor de interes comun.
eseu ada eseu lucia Integrarea dimensiunii de gen în politicele publice 2 mai Rugăciune către Sfântul Mina