Noutăți

De ce achitați mai scump pentru medicamente?

Aceeași substanță activă are același efect indiferent de formă, culoare sau denumire. Boala este tratată de substanța activă din medicamente, și nu de denumirea de marcă a acestora. În farmacii ai posibilitatea de a alege medicamente mai ieftine cu aceeași substanță activă.

Substanța activă, principalul component al medicamentului care tratează boala, este aceeași, atât în medicamente originale, cât și în acele generice. Diferite pot fi doar forma, culoarea, denumirea, adaosurile de coloranți, aromatizanți, care nu au efect terapeutic.

Medicamente originale (brand) sunt medicamente noi care-s înregistrate și apar pe piață farmaceutică mondială pentru prima dată. Medicamentul original deține un brevet valabil pentru o anumită perioadă, timp în care nimeni n-are dreptul să producă preparatul fără acordul firmei care l-a inventat.

După ce expiră terminul de valabilitate a brevetului, alte firme pot produce medicamentul care conține aceeași substanță activă și e destinat pentru tratamentul acelorași maladii. Acesta se numește medicament generic și este o copie a medicamentului original. Prețul medicamentului generic este mai mic, deoarece firmele producătoare nu mai sunt nevoite să cheltui bani pentru cercetări și publicitate.

Întreabă medicul de familie și farmacistul despre posibilitatea alegerii unui medicament mai ieftin!

Pentru informație suplimentară:

Ministerul Sănătății – tel. 080072101

Compania Națională de Asigurări în Medicină – 080099999, cnam.md

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale – 022738755, amed.md

AT Căușeni  CNAM