Noutăți

„DCFTA INFO Business: Întreabă Expertul”

Recent, la Vinăria Purcari s-a desfășurat o sesiune de dezbateri și instruire pentru mediul de afaceri din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni cu genericul „DCFTA INFO Business: Întreabă Expertul”. Evenimentul a avut ca scop informarea, consilierea și formarea companiilor locale pentru a spori înțelegerea și a permite valorificarea oportunităților și soluționarea provocărilor. Acesta reprezintă una din activitățile proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” în Republica Moldova este finanțat de Uniunea Europeană și este organizat cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

În mesajul de salut, dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a reiterat importanța exportului pentru o companie care tinde spre o creștere, dezvoltare și un renume, aducând drept exemplu gazda evenimentului, ÎM Vinăria Purcari SRL, un exportator emerit pentru Republica Moldova și, desigur, pentru raionul Ștefan Vodă. A avea acces la piața Uniunii Europene presupune a-ți asuma responsabilități adiționale față de mult mai mulți consumatori și față de tine însuți prin prezentarea cât mai atractivă și competitivă a produsului.

   Cei circa 40 de antreprenori prezenți au fost informați despre accesul la suport și finanțare pentru creșterea competitivității afacerii și dezvoltarea companiei într-un mediu competitiv, despre pașii necesari în orientarea spre export. La eveniment, în cadrul panelului de experți au participat specialiști în dezvoltarea afacerii și export, dar și reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai agențiilor de suport (ANSA, AGEPI), reprezentanți ai organizațiilor de afaceri și ai asociațiilor de producători. Cu prezentări aparte au intervenit reprezentanții ODIMM, AIPA, ai Camerei de Comerț și Industrie din Moldova, cei de la „Livada Moldovei”, precum și delegații Serviciului Vamal.

   Astfel, în mod concret, în cadrul evenimentului, companiile au avut posibilitatea să afle despre cum pot obține soluții de finanțare adecvate nevoilor și obiectivelor de afaceri, suport și asistență pentru dezvoltarea și creșterea competitivității afacerii, consultanță pentru dezvoltarea companiei într-un mediu competitiv înalt și orientarea spre export în Uniunea Europeană, fiind puse la dispoziție draft-urile Ghidurilor în domeniile respective.

Adelina BARBĂNEAGRĂ, șef, Direcția Economie și Atragerea Investițiilor