Datele informative au fost prezentate de către Valeriu Boian, coordonator serviciu sănătate publică Ștefan Vodă.
Numărul total (de la începutul pandemiei până în data de 14 octombrie 2020) a persoanelor testate pozitiv în urma investigațiilor de laborator constituie 790. Din ei 617 persoane au fost tratate în diferite instituții medicale, iar 18 persoane au decedat pierzând lupta cu COVID-19. Astfel, la moment 155 de cazuri sunt active, bolnavii primind tratament în instituții medicale sau la domiciliu.
În pofida tuturor măsurilor întreprinse de conducerea raionului, serviciu sănătate publică de comun cu poliția și ANSA, în ultima perioadă de timp situația se agravează. Datele statistice din luna octombrie confirmă această afirmație îngrijorătoare: în două săptămâni au fost înregistrate 55 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecția COVID-19, cele mai multe cazuri fiind înregistrate pe 2 octombrie – 16 și 6 octombrie – 10.
În urma monitorizării situației epidemiologice de către grupul comun, s-au depistat următoarele încălcări ale restricțiilor impuse de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, și anume:
- Aflarea în locuri publice (păduri, parcuri, alei ș.a.) în grupuri mai mari de 3 persoane;
- Nerespectarea distanței sociale/fizice de 1(unu) metru (magazine, bănci, poștă, centrul multifuncțional, piață, biserică ș.a.);
- Aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului, în spații publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasări la serviciu, la magazin, asistența medicală, alte motive justificate.
- Aflarea copiilor pe terenurile de joacă;
- Petrecerea ceremoniilor (nunți, cumetrii, zile de naștere ș.a.) în număr mai mare de 50 persoane;
- Nerespectarea regulilor de igienă a mâinilor la intrare în magazine, instituții publice etc.;
- Nerespectarea regimului de autoizolare de către persoanele cărora li s-a stabilit acest regim;
- Lipsa măștilor în spații publice închise, inclusiv transport public;
- Neefectuarea triajului zilnic la începutul turei de lucru a angajaților;
- Lipsa monitorizării stării de sănătate a angajaților pe durata programului de lucru ș.a.
Persoanele care încalcă regulile stabilite invocă motivul că s-au săturat de atâtea restricții fără a conștientiză faptul că această atitudine iresponsabilă și inadmisibilă va duce la răspândirea imensă a virusului care va afecta sănătatea publică în așa măsură încât CNESP va fi nevoită să introducă restricții mult mai dure care vor afecta toate sferele vitale a societății noastre. Oare pentru a înțelege lucruri atât de simple, pentru a avea un comportament adecvat situației grave omul numaidecât trebuie să fie pedepsit cu o amendă usturătoare?
Valentina GORNOSTALI, IP „PRIER”