În fiecare an este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare asupra sănătății, sociale și economice ale tuberculozei (TB) și pentru a intensifica eforturile de a stopa epidemia globală de tuberculoză.
Ziua Mondială de Combatere a TBC este sărbătorită anual pe 24 martie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la TBC și eforturile de a pune capăt epidemiei globale, marcând ziua din 1882 în care a fost descoperită bacteria care provoacă TBC.
Mesaje cheie
- Acțiune la nivel înalt pentru a pune capăt tuberculozei.
- Investițiile urgente în resurse, sprijin, îngrijire și informații pentru a asigura accesul universal la îngrijirea TB, pentru cercetare.
- Abordarea inechităților în materie de sănătate pentru a asigura sănătatea tuturor.
- Stoparea TB necesită o acțiune conjugată din partea tuturor sectoarelor pentru a oferi serviciile potrivite, sprijinul și asigurarea unui mediu sigur în locul potrivit, la momentul potrivit.
TBC este concentrată în principal în mediile afectate de sărăcie și alte provocări sociale și economice și în cele mai vulnerabile populații. Sărăcia, subnutriția, condițiile precare de viață și de muncă, printre altele, afecteazămodul în care oamenii se îmbolnăvesc, dezvoltă TBC și fac față cerințelor tratamentului (inclusiv medical, financiar și social) și influențează rezultatele în materie de sănătate cu care se confruntă.
Astfel, progresul în combaterea tuberculozei și a factorilor ei nu poate fi realizat doar de sistemul de sănătate și necesită un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel, o colaborare multisectorială puternică (dincolo de sănătate) și un sistem eficient de responsabilitate.
TBC este cauzată de bacterii (Mycobacterium tuberculosis) și afectează cel mai adesea plămânii. TBC se răspândește prin aer atunci când persoanele cu tuberculoză pulmonară tusesc, strănută sau scuipă. O persoană trebuie să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.
Cine este cel mai expus riscului?
Tuberculoza afectează mai ales adulții în cei mai productivi ani ai lor. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă sunt expuse riscului. Peste 80% dintre cazuri și decese au loc în țările cu venituri mici și medii.
Persoanele care sunt infectate cu HIV au de 16 ori mai multe șanse de a dezvolta TB activă. Riscul de tuberculoză activă este, de asemenea, mai mare la persoanele care suferă de alte afecțiuni care afectează sistemul imunitar. Persoanele cu subnutriție sunt de 3 ori mai expuse riscului.
Consumul de alcool și fumatul de tutun cresc riscul de tuberculoză. În 2021, 0,74 milioane de cazuri noi de TB la nivel mondial au fost atribuite tulburării consumului de alcool, iar 0,69 milioane au fost atribuite fumatului.
Simptomele comune ale tuberculozei pulmonare active sunt tuse cu spută și sânge uneori, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.
Cum ne putem proteja?
Pentru a minimiza șansa de a contracta boala duceți un stil de viață sănătos:
– practicați exerciții fizice;
– suficientă odihnă și somn;
– dietă echilibrată;
– evitați fumatul si consumul nociv de alcool;
– acoperiți nasul și guracu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei;
– spălațimâinile frecvent cu apă și săpun;
– aerisiți frecvent încăperile;
– evitați zonele aglomerate și nesanitare.
Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului!
Valeriu Boian, coordonator SSSSP