Noutăți

Cum văd copiii respectarea drepturilor lor

Turnamentul în domeniul drepturilor copiilor a ajuns la a patra ediție. Recent în școala primară or. Ștefan Vodă s-a desfășurat etapa raională a turnamentului, 17 echipe prezentând rapoarte asupra cărora au lucrat de la începutul anului de învățământ. Tradițional alături de juniorii apărători ai drepturilor copiilor a fost o echipă întreagă de la Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în frunte cu dl Iosif Modovanu. Mai mult, au fost prezenți la această activitate de amploare și reprezentanții ERIKS Development Partner din Suedia, deoarece susținerea financiară a proiectului vine de la partenerii suedezi.

În raionul Ștefan Vodă elevii practic din toate instituțiile de învățământ foarte activ s-au implicat în studierea și analiza situației ce ține de respectarea drepturilor copiilor în diferite sfere: educație, sănătate, transparență, dreptul la opinie, odihnă etc.  Având deja o experiență bogată de participare la turnamente de nivel local și republican și rezultate foarte bune, elevii și de data aceasta au făcut rapoarte-prezentări bine argumentate, interesante, de importanță vitală. Oaspeții din Suedia au rămas adânc impresionați de nivelul rapoartelor, de abilitățile elevilor care au avut un comportament degajat, au participat activ în dezbateri, aducând exemple din instituțiile lor de învățământ și venind cu propuneri concrete pentru a schimba situația în bine. Foarte bune impresii au lăsat echipele din satele Slobozia, Cioburciu și Feștelița și altele.

După cum a menționat dna Valentina Sînchetru, șefa centrului metodic al direcției generale educație, responsabilă pentru desfășurarea turnamentului la nivel raional, la etapa republicană vor participa toate 17 echipe, deoarece Regulamentul permite acest lucru. Copiii sunt pregătiți bine grație susținerii din partea profesorilor de educație civică și doresc să folosească șansa de a acumula mai multă experiență în domeniul drepturilor copiilor.

Despre rezultatele turnamentului la nivel republican o să informăm vizitatorii site-ului suplementar.

Valentina Gornostali, IP „Prier”