Colectivul spitalului raional Ștefan Vodă a raportat despre activitatea în anul 2016 în prezența conducerii raionului, dlui Nicolae Molozea, președintele raionului, dlui Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, și reprezentantului CNAM – dlui Anatolie Luchianov. Raportorul, dl Vasile Plămădeală, medic-șef al spitalului, și coraportorii, dl Mihail Malachi, șef adjunct al secției spitalicești, dna Parascovia Boian, șefa secției consultative, au făcut o analiză amplă a activității în 2017 și au identificat problemele asupra soluționării cărora va lucra colectivul și conducerea spitalului în anul 2017.
Sunt nu puține probleme ce țin de ordin tehnic sau material, spre exemplu, reparația parțială a blocului A sau secției consultative, pentru rezolvarea lor sunt necesari bani, investiții majore, însă, fie și încet cu încet, ele se rezolvă. Cu părere de rău, o problemă importantă rămâne nesoluționată pe parcursul a mai multor ani, dacă nu decenii – lipsa medicilor atât în secția spitalicească, cât și în cea consultativă. În context, dl Molozea a mulțumit celor medici care în pofida vârstei, fiind pensionari, continuă să lucreze îndeplinind obligațiunile de serviciu cu responsabilitate și profesionalism înalt. Totodată adresările cetățenilor la conducerea raionului cu plângeri vorbesc despre faptul că atitudinea unor medici față de bolnavi lasă mult de dorit. Brutalitatea, ofensarea bolnavilor este inadmisibilă, deși și comportamentul unora din pacienți este departe de la normal. Cuvântul medicului poate fi un remediu fără preț, dar și poate provoca, pe lângă boală, și o stare depresivă care și mai mult agravează sănătatea pacientului. Mai presus decât toate trebuie să fie omenia, a accentuat președintele raionului. Dl Molozea a promis că personal se va implica în soluționarea unor probleme la nivel de conducerea țării, dar și Consiliul raional va susține material spitalul raional.
Dl Vasile Gherman care este inițiat în tot ce se întâmplă în instituțiile medicale din raion a atras atenția asupra unei probleme unde continuă să existe rezerve – conlucrarea cu medicina primară și de urgență, cu centrul de sănătate publică. Sunt importate și relațiile conducător-conducător, conducător-medic, medic-medic, medic-pacient. Este importantă și utilizarea corectă a surelor financiare alocate de CNAM, de Consiliul raional și transparența în acest proces, a punctat vicepreședintele raionului.
Asigurarea medicală obligatorie în raionul Ștefan Vodă constituie 78,2 procente, a menționat dl Luchianov, pe republică acest indiciu este de 82,84 procente. E necesar de majorat numărul persoanelor asigurate, în primul rând în beneficiu cetățenilor, deoarece acei care încalcă legea privind asigurarea medicală obligatorie sunt pedepsiți dur, amenzile fiind usturătoare pentru bugetul familial. Suferă și persoanele care nu folosesc șansa de a procura polița cu înlesniri, deoarece după 31 martie sunt nevoiți să procure polița la prețul integral, achitând și amenda. Prevalează spitalizarea prin urgență (71 de procente), pe când bolnavii ar trebui să fie spitalizați prin programare. Dl Luchianov a reiterat că medicamentele compensate pot fi prescrise bolnavilor fără limită.
Dna Dolinschi, medic endocrinolog, dna Boian s-au adresat către dl Luchianov cu unele solicitări ce țin de activitatea profesională.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”