Noutăți

Cu urături și colinde de sărbători

Există o frumoasă tradiţie care numără deja decenii şi se respectă indiscutabil: în ajun de Anul Nou și Crăciun pe stil vechi vin cele mai bune cete de hăitori pentru a ura conducerea raionului şi Consiliul raional. Conducerea raionului a fost reprezentată de dl Nicolae Molozea, preşedintele raionului, dnii Vasile Gherman şi Alexandru Pavlicenco, vicepreşedinţi ai raionului, dl Ion Ţurcan, secretarul Consiliului raional, ş.a. Cetele sunt selectate cu exigenţă dintre cele mai bune, iar locul unde conducerea raionului şi consilierii primesc urătorii este neschimbat – în holul etajului trei al Consiliului raional, lângă un brad frumos împodobit. De data aceasta au venit patru cete.

Dreptul de a deschide această agreabilă acţiune în ajun de anul nou le-a revenit discipolilor şcolii de arte din Olăneşti, care au înscenat cunoscuta variantă cu capra leşinată, vindecată apoi de vrăciuitoare.

Cu multă căldură prezenţa a întâmpinat evoluţia formaţiei veteranilor din or. Ştefan-Vodă. Tot ce au prezentat aceşti oameni în vârstă, dar tineri şi generoşi la suflet, inclusiv o veche urătură în interpretarea dlui Mihai Ambros, a fost perfect pusă la punct cu măiestrie profesionistă şi cu foarte mult suflet.

Evoluţia crocmăzenilor, obiectiv vorbind, însă a constituit apogeul acestei acţiuni artistice tradiţionale. Drama „Căluţul” în interpretarea cetei numeroase din Crocmaz a avut de toate: şi această veche dramă, interpretată doar în acest sat.

În ajun de Crăciun pe stil vechi cu colinde și urări de sărbătoare au venit formațiile artistice de amatori din s. Copceac și Casa de cultură din or. Ștefan Vodă.

Colindele și dansurile artiștilor au trezit cele mai deosebite sentimente în sufletul celor prezenți.

Toate cetele au primit din mâinile dlui N. Molozea, dlor V. Gherman şi A. Pavlicenco colaci, câte o sumă frumuşică de bani şi alte cadouri, astfel încât satisfacţia a fost reciprocă – şi pentru gazdele binevoitoare, şi pentru cetele de urători și colindatori