În satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă a avut loc festivalul-concurs regional „În Poiana Dorului”, ediția a IV-a. Evenimentul organizat, conform regulamentului, de administrația publică locală odată la doi ani, s-a desfășurat la 3 iulie curent sub egida Consiliului raional în colaborare cu direcția cultură, tineret, sport și turism.
La acest eveniment cultural-artistic au participat 10 colective folclorice din localitățile raionului Stefan Voda, Căușeni și Cimișlia și fanfară „Ciocârlia” din or. Ștefan Vodă – în total 199 de artiști amatori. Oaspeții, fiecare colectiv, după obiceiul moldovenesc, au fost întâmpinați cu pâine și sare. De la casa de cultură, participanții și oaspeții, printre care au fost dl Nicolae Molozea, președintele raionului, și vicepreședinții dl Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco, în frunte cu primarul de Popeasca, dl Ion Osipov, s-au deplasat sub drapelul Republicii Moldova și marșurile fanfarei la locul pitoresc, numit în popor „Neghicea” unde tradițional se desfășoară festivalul. Acolo gazdele au pregătit scena improvizată (o căruță cu fân și două stoguri de fân), o masă mare din lemn haiducească, locuri pentru spectatori, bucătărie mobilă.
Dna Valentina Uța, șefa DCTST, membru juriului, a menționat că festivalul s-a desfășurat la un nivel înalt, a patra ediție deosebindu-se prin participarea a mai multor soliști vocali și instrumentaliști care au interpretat piese la nai, caval, fluier îngemănat, vioară, cobză. Artiștii amatori au bucurat mult publicul prin talentul său inedit, repertoriu interesant și variat, costumația și ținuta scenică. La finele festivalului juriul (conducerea raionului în plina componență, primarul satului și șefa DCTST) a numit învingătorii. Premiile (diplome și cadouri de preț) au fost oferite de către Consiliul raional.
Astfel, la nominalizarea „Colectiv folcloric” marele premiu (cadou de preț și trofeul festivalului) a fost acordat ansamblului folcloric „Vatra” s. Popească, locul I – ansamblului „Vatra Nistreană” din or. Ștefan Vodă, locul II – ansamblului „Busuioc moldovenesc” din s. Ialpujeni, raionul Cimișlia, locul III – ansamblului din satul vecin Ermoclia.
La nominalizarea „Soliști vocali” cei mai buni au fost frații Victor și Serafim Bondari din s. Crocmaz, după ei – Cătălina Ischenderov din s. Tudora, pe locul trei s-a plasat Dorina Caijbîrnă din Ștefan Vodă.
Primul loc în nominalizarea „Soliști instrumentiști” a ocupat formația de fluierari „Doruleț” din s. Volintiri, locul II – Nicolae Cealîc din or. Căușeni, locul III – Daniel Peribinos din s. Tudora.
Pentru participarea activă au fost menționați ansamblurile folclorice din satele Crocmaz, Copceac și Căplani și dl Anton Port din s. Popeasca.
Administrația publică locală, la rândul său, a acordat diplome și cadouri de preț la nominalizarea „Simpatia publicului”. Astfel, numeroșii spectatori și-au ales favoritul – ansamblul folcloric din s. Ermoclia, au fost nominalizate fanfara „Ciocârlia”, ansamblurile folclorice „Datina„ din s. Tudora și „Vatra” din s. Popeasca, solista Victoria Tulumari din or. Căușeni.
Din partea primăriei Popeasca aducem sincere mulțumiri tuturor participanților, oaspeților, locuitorilor satului. Promovarea culturii românești este un pas spre civilizație și prosperare, a punctat la finele evenimentului cultural de zile mari dl Ion Osipov, primar de Popeasca, invitând participanții să revină la „Poiana Dorului” peste doi ani.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a apreciat la justa valoare eforturile depuse din partea autorităților publice locale, locuitorilor satului, agenților economici din comunitate, colaboratorii DCTST, tuturor participanților care au contribuit la organizarea și buna desfășurare a festivalului „Poiana Dorului”.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”
P.S. Imaginile publicate în rubrica „Galerie foto” permite vizitatorilor site-ului să simte farmecul acestei sărbători de suflet care a avut loc la Popeasca.