Noutăți

Crucea Eroilor Neamului, inaugurată la Leuntea

La 9 aprilie curent, în preajma satului Leuntea, a avut loc ceremonialul religios-militar – inaugurarea și sfințirea monumentului Crucea Eroilor Neamului. În acest mod a fost adus omagiu eroilor din raionul Ștefan Vodă care au apărat integritatea și independența Republicii Moldova.

Crucea Eroilor Neamului a fost ridicată la inițiativa Asociației participanților la războiul de pe Nistru în anul 1992, sub patronatul dlui Iurie Moiseev, președintele raionului Ștefan Vodă, participant la acțiunile militare.

La festivitatea solemnă au participat membrii Asociației participanților la războiul de pe Nistru, oficialități din raionul Ștefan Vodă, angajații Inspectoratului de poliție și Poliției de frontieră, cetățenii satelor Leuntea, Valea-Verde și Copanca din raionul Căușeni.

Serviciul divin a fost oficiat de către preotul Gheorghe Ursu, parohul bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din s. Ermoclia, asistat de preoții Veaceslav Carai, parohul bisericii „Sf. Averchie” din s. Tudora și Victor Velciug, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din s. Copanca, raionul Căușeni.

Dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, prezentatoarea festivității, a menționat că inaugurarea și sfințirea monumentului reprezintă o restanță față de cei trecuți în lumea de dincolo și totodată au fost clădiți adevărați piloni ai reafirmării naționale și ai reafirmării adevărului. 9 aprilie este o zi cu o semnificație deosebită deoarece 27 de ani în urmă aici s-au purtat lupte grele, aici și-a pierdut viața Mihail Sîrghii și au fost răniți mulți combatanți.

Dna Uța a dat citirii numele celor care au riscat cu propria viață îndeplinind datoria față de patrie și neam: colaboratorii comisariatului de poliție Ștefan Vodă Iurie Moiseev, Alexandru Panfil, Valentin Grosu, Ion Olaru; combatanții de luptă Serghei Culea, Mihail Sîrghii, decedat, Anatol Gaidev, rănit, Andrei Ciulei, rănit, ulterior decedat, Igor Gondobescu, rănit, Dumitru Curmei, rănit, Ion Zubco, rănit; decedați după 1992: Veaceslav Gladcenco, Iurie Gladcenco, Gheorghe Țurcan, Constantin Batâr, Vasile Batâr, Carp Florea, Nicolae Barbei, Nicolae Tulumari, Andrei Nimerenco, Gheorghe Țurcan, Ion Pascari; participanți la război: Ion Călugăreanu, Alexandru Tudorean, Valeriu Șavga, Ion Grosu, Leonid Bulbuc, Veaceslav Șargarovschi, Vladimir Baltag, Ion Caraion, Vladimir Climov, Anatol Gore, Constantin Tulbea și Semion Malancea.

Dl Iurie Moiseev, copleșit de emoții și amintiri grele, a vorbit despre evenimentele militare care au avut loc aici, lângă Leuntea, despre camarazii de luptă. Dânsul a anunțat un minut de reculegere în memoria celor căzuți în lupte. Memoria acestor zile de grea cumpănă va fi înveșnicită prin edificarea Crucii Eroilor Neamului, a menționat președintele raionului. Trăitorii de pe ambele maluri ale Nistrului au fost implicați în acest război din cauza jocurilor murdare ale politicienilor, interesele poporului care a trăit în buna înțelegere n-au fost luate în seamă. În 1992 noi am făcut și în viitor vom face tot ce ne-a sta în puteri pentru ca copiii și nepoții noștri să trăiască în pace. Este important să dezrădăcinăm din inimile compatrioților noștri ura și intoleranța, consecințele cele mai grave ale războiului, a punctat dl Iurie Moiseev. Președintele raionului a mulțumit celor care au contribuit la edificarea monumentului pe frontispiciul căruia vor fi înscrise cuvinte nepieritoare în semn de recunoștință eternă combatanților căzuți în lupte.

Președintele organizației veteranilor războiului de pe Nistru „Sfântul Gheorghe Biruitorul”, dl Sergiu Dodonov a informat prezența că, cu susținerea financiară a Consiliului raional, au fost acordate ajutoare părinților combatanților decedați, au fost instalate monumente pe mormintele eroilor care și-au pierdut viața în acel război.

Evenimentul a finisat cu depunerea de flori la Crucea Eroilor Neamului. Angajații Inspectoratului de poliție au făcut un gest creștinesc înmânând pomeni (colaci) celor prezenți la festivitate.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”