Noutăți

Creșterea eficienței energetice a IMSP Spitalul raional – nu doar pe hârtie

În scopul evaluării proiectelor din domeniul eficienței energetice a clădirilor publice elaborate în cadrul Programului Regional Sectorial în domeniul eficienței energetice, reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ai ADR Sud au efectuat o vizită la spitalul raional, pentru evaluarea pregătirii proiectului „Creșterea eficienței energetice a IMSP Spitalul raional din or. Ștefan Vodă”, care presupune, prin măsurile specificate, renovarea termică a clădirilor ce includ maternitatea, secția consultativă, transfuzie și laboratorul, înlocuirea tuturor ușilor exterioare, ferestrelor, renovarea acoperișurilor, instalarea unui sistem de ventilare, precum și conectarea la rețelele de canalizare. Reprezentanții ADR Sud și GIZ au prezentat succint retrospectiva elaborării conceptului de proiect viabil și oportunitățile care există pentru acest proiect în prezent. Proiectul de sporire a eficienței energetice a spitalului raional Ștefan Vodă a fost identificat în baza programului regional sectorial de eficiență energetică a clădirilor publice și a fost stabilit de către comisia interministerială drept unul din cele trei proiecte prioritare în domeniul eficienței energetice pentru Regiunea de Dezvoltare Sud. Pe parcursul anilor 2014-2015 ADR Sud, cu suportul Agenției Germane de Cooperare Internațională (GIZ), a pregătit un set de materiale pentru acest proiect, precum analiza tehnico-financiară, un sumar și un concept pentru proiectare tehnică. În anul 2016 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și GIZ au obținut finanțare din partea UE pentru dezvoltarea a 12 proiecte la nivel național de la etapa de concept de proiect viabil până la etapa proiectului pregătit pentru lansarea achizițiilor publice. Proiectul de sporire a eficienței energetice a spitalului raional Ștefan Vodă face parte din aceste 12 proiecte.

La ședință au fost prezenți și președintele raionului, domnul Nicolae Molozea, vicepreședintele Vasile Gherman, reprezentanți ai subdiviziunilor Consiliului raional, directorul IMSP Spitalul raional, Vasile Plămădeală și șefii secțiilor, doamna Parascovia Boian și domnul Ion Cacean.

Doamna Valentina Pleșca, reprezentant GIZ, a atenționat asupra necesității modernizării serviciilor locale și implementarea proiectului sus menționat ar fi un indicator important. Un punct esențial este modernizarea și reproiectarea IMSP Spitalul raional conform standardelor unităților spitalicești prevăzute în Hotărârea de Guvern din anul 2010. De asemenea sunt necesare un șir de documente solicitate obligatoriu de Uniunea Europeană în cazul acceptării finanțării.

Președintele raionului, domnul Nicolae Molozea, a reiterat importanța investițiilor mai ales în domeniul medicinii, iar cei 1,138 milioane Euro ar fi un aport considerabil în crearea condițiilor mai optime pentru pacienți, dar și pentru personalul medical. Dumnealui a asigurat prezentarea tuturor documentelor necesare, implicarea persoanelor competente cu scopul obținerii finanțării și desfășurării cu succes a întregului proiect investițional.

Dacă activitățile de pregătire a proiectului până la etapa de lansare a achizițiilor publice vor fi realizate cu succes, ținând cont de standardele naționale și cerințele donatorului, proiectul va avea șanse sporite de a obține pe parcursul anilor 2017-2018 finanțare pentru implementare.

Adelina BARBĂNEAGRĂ, șef interimar, direcția economie și atragerea investițiilor,

 

DSC00071 DSC00074 DSC00075 DSC00081