Noutăți

CREPOR mai aproape de beneficiari

120 de persoane cu gradul de dizabilitate și pensionari pentru limita de vârstă din toate localitățile raionului s-au prezentat, la 7 iunie curent, la direcția asistență socială și protecția familiei pentru a comanda încălțăminte ortopedică și alte mijloace ajutătoare tehnice la Întreprinderea de Stat „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare” (CREPOR).

Pentru informare: CREPOR constituie un complex medical şi de producere, unic în Republica Moldova, una din sarcinile principale al căruia este asigurarea populaţiei Republicii Moldova cu mijloace ajutătoare tehnice (proteze, orteze, corsete, bandaje, încălțăminte ortopedică etc.).

Anual, la solicitarea DASPF, specialiștii CREPOR vin la Ștefan Vodă pentru a acorda persoanelor cu afecţiuni ale aparatului locomotor ajutorul atât de necesar pentru ei: consultare în scopul menţinerii sănătăţii, primirea comenzilor de la beneficiari. Oamenii sunt foarte mulțumiți, deoarece sunt scutiți de umblări pe drumuri, iar calitatea produselor confecționate la CREPOR este înaltă.

– Având probleme de ordin ortopedic, mulți ani mă folosesc de serviciile CREPOR care odată în an se acordă gratis. Și astăzi am venit să fac comandă pentru încălțăminte de iarnă. Ghetele din piele naturală cu blană sunt foarte comode, deoarece sunt confecționate după măsurile individuale. De obicei, comenzile sunt aduse la Ștefan Vodă, însă au fost cazuri când am primit comanda prin poștă, a povestit un locuitor al urbei.

– Feciorul meu, fiind invalid din copilărie, are necesitate mare de încălțăminte ortopedică pentru vără și pentru iarnă. Faptul că putem comanda încălțămintea gratis mult ne ușurează viață. O pereche de bocanci cusuți de meșteri particulari costă peste două mii lei, o sumă destul de impunătoare pentru familia noastră, și nu numai. Noi suntem foarte recunoscători pentru serviciile acordate de specialiștii CREPOR, a adăugat un tată grijuliu care a venit cu feciorul de la Popeasca.

De data aceasta au venit la Ștefan Vodă doi medicii proteziști – dl Vladimir Buțenco și dl Tudor Balan. Fiecare beneficiar a fost tratat cu atenție și amabilitate. Conform informației prezentate de acești specialiști, au fost comandate 100 de perechi de încălțăminte, 10 corsete, două bandaje și o proteză. Practica arată, au adăugat medicii, că beneficiarii pe parcursul anului nu comandă a doua pereche de încălțăminte, deoarece în acest caz trebuie să achite prețul integral, iar, din păcate, sărăcia în țara noastră e foarte mare… Însă locuitorii raionului trebuie să cunoască că în Regulamentul CREPOR sunt specificate condițiile conform cărora unii copii cu grad de dizabilitate severă pot beneficia gratis de a doua pereche de încălțăminte.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”